Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1579 Wątki)

Wigilijny stół

Data utworzenia : 2013-12-03 14:56 | Ostatni komentarz 2014-12-23 14:56

SamantKa

6507 Odsłony
53 Komentarze

Co gości na Waszym Wigilijnym stole? Jakie potrawy przyrządzacie? Jakie ciasta pieczecie? Ile jest potraw? Może macie jakieś tradycje związane z przygotowywaniem i ich spożywaniem?

2013-12-03 21:19

Ojej, to ja mało wymagająca jestem :P Sałatkę jarzynową na święta pewnie zrobię, bo też uwielbiam :) Przyznam, że z rzeczy słodkich to u nas jest jedynie kompot z suszu i łazanki z makiem. Wszelkie inne ciasta wystawia się już typowo na święta. Bigosu nie jem wcale bądź tylko przerzucam po talerzu, bo mam po nim takie bóle brzucha, że potem umieram kilka godzin - tak to jest jak się ma wrażliwy żołądek i jeszcze grosze kiszki :P a o grochówce na wigilię to w życiu nie słyszałam!

2013-12-03 20:58

Hehe rozbawiłaś mnie Karolinko:)A zawsze chciałam spróbować kutii z makiem robicie jak to smakuje? Co to te makielki?

2013-12-03 20:53

u mnie z zup to jest barszczyk czerwony z uszkami, kwasek z makaronem i grzybowa z suszonych grzybkow z makaronem. Z ryb to jest rybka smazona i karp (oczywiscie). Pierogi z kapustą i grzybami oczywiscie tez musza byc, sledzie w oleju z papryka, cebulka i jablkiem. Z ciast to na pewno serniczek i jakas babka (wiecej ciast chwilowo nie pamietam). U mojej tesciowej zawsze są jagły i makielki (czy jak to sie tam nazywa), moj mąż się tym objada bo to podobno zeby pieniadze byly... Poki co to nic nie daje, bida jak byla tak jest :P

2013-12-03 20:50

U mnie w domu zupa grochowa postna,pieczarkowa pyszna ,barszcz czerwony z uszkami lub krokietami do wyboru i zupa z suszonych owoców której nigdy nie jem łee:)Karpik pieczony uwielbiam,sałatka jarzynowa i dużo gatunków ciast obowiązkowo makowiec zawijany,piernik i keks,sernik i grysikowiec wszystko domowej roboty,owoce U teściów grochówka postna,barszcz z uszkami,grzybowa ale z torebki hehehe i kompot z suszu,który u mnie jedzą z ziemniakami,karp,mintaj,kapusta z grzybami tzn pieczarkami.Sałatki ciasto owoce. Obowiązkowo miód na stole ,orzechy,sianko pod obrusem.No i podczas kolacji nikt od stołu nie odchodzi U teściów jak się zje kolację za nim sie odejdzie od stołu okrąża się go dookoła co mnie zawsze niesamowicie śmieszy dziwny taki zwyczaj.U mnie czyta się przed kolacją Ewangelię,u teściów się tylko modli w skrócie:)

2013-12-03 19:21

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia i barszczyku z uszkami. Reszta może dla mnie nie istnieć :D