Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (894 Wątki)

Apteczka malucha

Data utworzenia : 2013-03-03 17:36 | Ostatni komentarz 2019-12-27 14:25

konto usunięte

10209 Odsłony
77 Komentarze

Co powinna zawierać apteczka malucha?co od pierwszych dni życia,a co później należy dokupić?

2013-03-06 10:08

Mój synek ma 3 miesiące i mam tak: - wodę morską fizjologiczną - gruszkę - sudocrem (najlepsza maść na odparzenia, w naszym przypadku żadne talki i inne kremy na odparzenia, nawet te robione na receptę się nie sprawdziły) - patyczki - termometr - paracetamol fermina - panadol w syropie w razie gorączki - octonisept - nożyczki - rumianek (gdy mu ropiały oczka) - altacet w żelu - krem polecam ziajka (tani i nie wysypuje po nim, a skóra jest mięciutka) - herbatkę polecam MIOBIO - spokojny sen - witamina D

2013-03-04 16:09

Cążki nie są wskazane dla dzieci poniżej 3 roku życia -maść na odparzenia (np sudocrem) chociaż równie dobra i tania jest maść nagietkowa -zasypka -oliwka -czopki przeciwgorączkowe -aphin lub cebion od pleśniawek -rumianek -herbatka koperkowa ( na kolki) -spirytus (do pielęgnacji pępka) -nadmanganian potasu (kąpiele w roztworze na odparzenia)

2013-03-03 20:35

ja jeszcze dodam: - wodę fizjologiczną Na Cl 0.9 % do nosa i oczów - na poparzenia jakiś spray najlepiej chłodzący - zamiast nożyczek mogą być cążki - krem na każdą pogode np. nivea - Octanisept do pępka, na jakieś wypryski czy to na twarzy czy jakies otarcie skaleczenia polecam przeczytać wskazania!! - płatki kosmetyczne, gaziki i patyczki higieniczne,

2013-03-03 19:24

oprócz tych rzeczy mam jeszcze grukę opcjonalnie może być aspirator, gaziki i plastry na otarcia, w razie oparzeń plasry chłodzące, w razie niespodziewanej gorączki paracetamol w czopkach, na wypadek biegunki plyn z elektrolitami, gaziki nasączone alkoholem (ja mam hartmanna) opcjonalnie wode utlenioną i oczywiście termometr i nożyczki. Przegląd tych rzeczy robię średnio raz w miesiącu sprawdzając termin ważnośći.

2013-03-03 17:59

W naszym przypadku na samym początku zakupiłam czopki przeciwgorączkowe paracetamol,maść majerankową,gaziki,herbatkę z kopru włoskiego,gruszkę do noska i sudocrem.I na samym początku chyba tyle.Oczywiście nie wliczam w to kosmetyków do pielęgnacji.Po pierwszym szczepieniu kupiłam altacet do smarowania w razie obrzęku a także lek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy w syropie. Przeziębienie: *maść rozgrzewająca-polecam pulmex baby ok 16 zł *maść majerankowa ok 3 zł *woda morska do noska-ja polecam sterimer baby ok 30 zł *kropelki do nosa np nasivin *wapno w syropie *witamina D *witamina K *witamina C w kropelkach Na słońce: *mleczko na słońce z filtrem np penaten ok 40 zł Na biegunkę: *probiotyk np dicoflor ok 30 zł Na ukąszenia owadów: *żel łagodzący ukąszenia np fenistil *spray przeciw kleszczą Oprócz tego trzeba zaopatrzyć się w termometr,preparat do pielęgnacji pępuszka-u mnie był octenisept,potrzebny może się okazać olejek na ciemieniuchę,a w późniejszym czasie żel na ząbkowanie. I jeszcze ważne zasady należy sprawdzać daty ważności leków,przechowujemy je w ciemnych i chłodnych miejscach!