Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Obniżone napięcie mięśniowe - efekt rehabilitacji

Data utworzenia : 2017-09-04 10:43 | Ostatni komentarz 2017-09-12 09:35

aleksandraajk

3288 Odsłony
23 Komentarze

Czy są tu jakieś mamusie, które miały dzieci z ONM? Ja chodzę z synkiem na rehabilitacje od miesiąca. Chciałbym wiedzieć jak to było u Was. Kiedy było widać efekty rehabilitacji? Jakie mieliście ćwiczenia? Ile razy dziennie cwiczyliscie? Sama nie wiem na co zwracać uwagę. Ja chodzę na NFZ i tak średnio jestem zadowolona. Z ćwiczeń nie wszystko zawsze pamiętam. Nigdy nie robię ich z rehabilitantka tylko ona je robi a ja dopiero w domu. Lepiej by pewnie było gdybym mogła je też wykonywać pod jej okiem i żeby mówiła na co zwracać uwagę jeżeli coś robię źle. Trochę się martwię że ta rehabilitacja nie wiele pomaga i zastanawiam się nad prywatną wizyta. Tym bardziej że rehabilitantka powiedziała że jest jeszcze "duuużo do zrobienia“.

2017-09-12 09:35

W zasadzie wszystkie wyniki badań są dobre. Jeszcze mamy jakieś kontrole ale to chyba tylko formalnośc. Problem jest z tym napięciem i zapadnieta klatką :-( Jak się wszystkiego dowiem to napisze.

2017-09-12 06:59

Wniosek wypełnia ci pediatra, tam musisz dać oryginał i posiadaną dokumentację medyczną ( szpitalne karty informacyjne, opinie lekarzy specjalistów, wyniki testów, badań specjalistycznych, opis badań rtg, usg itp. ) to może być kserokopia.

2017-09-11 22:33

Dokładnie dopytaj się u źródła tam powinni Ci odpowiedzieć na każde pytanie. A próbować zawsze warto.

2017-09-11 22:16

No to się okaże. Podjadę zapytać i wezmę wniosek. Tylko nie wiem od jakiego lekarza wziąć zaświadczenie o stanie zdrowia. Czy od neurologa czy neonatologa? W sumie neonatolog nas skierowała na rehabilitacje. A neurologicznie to wszystko jest ok. Najlepiej podpytam tam, mam nadzieję że trafi się jakaś życzliwa osoba i podpowie.

2017-09-11 20:33

Czy na samo obniżone przyznają to nie wiem, ale warto próbować, może akurat przyznają to orzeczenie. To pewnie wszystko zależy od lekarza orzecznika.

2017-09-11 17:53

My mamy Bobath ale też jest chyba kilka Vojta bo widzę po reakcji młodego. No i mamy jeszcze masaże. Jestem ciekawa czy na samo obniżone napięcie przyznają tą niepełnosprawnośc.

2017-09-11 17:25

Ola jaką metodą rehabilitujesz maluszka? Tak to się tak nazywa, zespół do orzekania o niepełnosprawności. Idź i sobie to pozałatwiaj a nuż się uda i dostaniecie orzeczenie i dodatki :) Oby się udało :) Trzymam kciuki :) Ja u siebie brałam te wnioski w Mopsie.

2017-09-11 12:39

Właśnie o tą wodę muszę się dopytać i w ogóle o szczegóły ale na to mam jeszcze chwilę bo to od 4 miesięcy i zajęcia są w niedzielę a ja jeszcze po drodze mam chrzest małego teraz we wrześniu i jeszcze rocznicę ślubu tego samego dnia i urodziny moje i męża... Najpierw zobaczę co z tym orzeczeniem. Dzięki Moona za info. Tylko u mnie to nie w Mops bo mieszkam na wsi. Z tego co już wyczytałam to musze do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności się udać po wniosek czy jakoś tak to się nazywało.