Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Drgająca powieka

Data utworzenia : 2016-11-04 07:49 | Ostatni komentarz 2016-12-11 20:50

aleks1983

6624 Odsłony
32 Komentarze

Mam nadzieję, że się nie powtórzę, ale szukałam na forum i nie potrafię znaleźć podobnego wątku. Od wczoraj drga mi lewa powieka, jestem w 8 tygodniu ciąży, mam nadzieję, ze to nic poważnego. Ale nie ukrywam że martwi mnie to i jest to denerwujące. Czytałam, że może to byś spowodowane niedoborem magnezu lub potasu. Wiem , że magnez mogę spokojnie brać w ciąży, nie wiem jak z potasem:( Czy może być to coś poważnego? Czy któraś z Was, dziewczyny miała podobny problem?

2016-11-04 13:41

Aleks ja miałam też ten problem. Najlepiej zrobić sobie badanie i wyznaczyć poziom magnezu oraz potasu. Poz ich będziesz wiedziała ci robić dalej. Najlepiej żebyś dostarczała magnez i Potas w naturalnej formie tzn jedząc banany, kasze gryczana czy pomidory. Albo biorąc np magnelle ja w ciąży właśnie ja "połykałam". A poza tym super, że dobrze się czujesz i ciąża Ci służy oby tak dalej. :)

2016-11-04 12:16

Aleks też tak myślę, że to może być z niedoboru magnezu. Super, że ciąża Ci służy i nie męczą Cie żadne dolegliwości. Oby tak dalej;)

2016-11-04 12:11

aleks ja tak miałam i przed ciążą, w ciąży oczywiście problem się pojawił ale nie często i powiem że zbytnio się tym nie przejmowałam skoro wcześniej też to było. Po tym jak zaczęłam brać magne B6 problem znikł miałam zalecane z innego powodu. Lekarz nie dał ci jednak skierowania? Tak jak piszesz dla świętego spokoju zrób to badanie. Z cukrzycą mam pewne doświadczenie bo siostra choruje od dzieciństwa i wiem ile wyrzeczeń jest i jak bardzo trzeba uważać zwłaszcza w ciąży i po porodzie.

2016-11-04 11:54

Czuje się dobrze:) na początku troszkę mnie plecy bolały ale to chyba od noszenia synusia, więc teraz drepta sam po mieszkaniu a ja go podnoszę tylko kiedy trzeba, albo bawimy się razem na dywanie, a jak mąż wraca z pracy to on się nim zajmuje:) nie mam mdłości, na razie od niczego mnie nie odrzuca:) lekarz też mówi że wszystko w porządku, badania krwi mam ok, ale nie robiłam szczegółowych jeśli chodzi o magnez i potas, więc chyba zrobie, b mnie to strasznie denerwuje:( jak zapomne to jest ok, ale jak tylko sobie przypomne to czuje że powieka drga co chwile:( cukier na razie mam bardzo dobry, bo tylko 77(takiego wyniku nie miałam nigdy) sprawdzam co jakiś czas, no ale nie muszę na razie być pod opieką poradni diabetologicznej , zobaczymy jak będzie dalej:) Może mam taki dobry wynik bo zanim zaszłam w ciąże byłam u dietetyka i opracował dietę dostosowana do mojego organizmu, dalej do niego chodzę, teraz co prawda nie po to , żeby schudnąc, ale po to żeby zdrowo się odżywiać i za dużo nie przytyć:)

2016-11-04 11:22

Mnie się to też od czasu do czasu zdarza, tak jak dziewczyny piszą, to najprawdopodobniej wina niedoboru magnezu - po krótkiej suplementacji znowu mam spokój na parę miesięcy :) Ale oczywiście zrobić badania nie zaszkodzi. Dużo zdrowia i przyjemnej ciąży ;)

2016-11-04 11:03

Aleks najbezpieczniej jest zrobic badanie poziomu potasu i magnezu, nawet prywatnie, to niski koszt a nie potrzebujesz skierowania. Potas w ciazy jest tak samo bardzo wazny, jak magnez, ale bez pewnosci, ze masx niedobor, lepiej uzupelniaj dieta ( oczywiscie jesli dasz rade, bo mnie na poczatku odrzucalo od wiekszosci rzeczy), np kasza, zwlaszcza gryczana, bananami, pomidorami, straczkowymi czy w ostatecznosci gorzka czekolada, choc jesli dobrze kojarze, to w poprzedniej ciazy mialas cukrzyce i chyba odpada? jak wogole sie czujesz?

2016-11-04 09:43

aleks wydaje mi się, że najprawdopodobniej przyczyną jest niski poziom magnezu jednak dla pewności zrób badania krwi i witamin i wtedy będziesz wiedziała czy musisz przyjmować witaminy. jeżeli pijesz kawę to powinnaś ją odstawić. Nie przejmuj się na zapas w ciąży często zdarzają się takie sytuacje, musisz tylko odpowiednio zbilansować dietę a wszystko wróci do normy.

2016-11-04 09:07

Mi też drżała powieka na początku ciąży , to było około drugiego miesiąca ciąży , powtarzało się to kilka razy dziennie , a potem nawet nie wiem kiedy samo przestało , ale długo to nie trwało i do końca ciąży już nie zadrżała mi powieka ani razu .