Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Reakcja po szczepieniu

Data utworzenia : 2014-10-17 21:40 | Ostatni komentarz 2016-08-28 15:19

MamaAntka

22254 Odsłony
75 Komentarze

Moj 4,5 miesieczny synek miał szczepienie tydzień temu,od tego czasu na nuzce w miejscu ukłucia nadal jest czerwony placek, i twarde zgrubienie pod skura...a do tego jest bardzo nie spokojny, nie posiedzi długo,lezec tez nie chce,jedynie jak spi,a pruba uspienia w dzien konczy sie wrzaskiem jak go tylko połoze, placze niewiem z jakiego powodu,poprostu jest radosny smieje sie i nagle zaczyna plakac,niewiem co jest grane :( bardzo sie martwie :( moze miała któras z was podobny problem, jak tak to powiedzcie co mam robic,mysle ze pojde z nim do lekarza jesli do 2 dni nic sie nie zmieni, chyba ze to normalne... Jak sadzicie?

2016-08-28 15:19

Przede wszystkim daj znać jeśli czegoś więcej się dowiesz OD LEKARZA. Obrzęk w miejscu ukłucia to normalna rzecz. Mój też miał jakiś czas taki obrzęk. Ja szczepię na podstawowe plus pneumokoki i rotawirus. Takie są zalecenia lekarza tutaj gdzie mieszkam i tego się trzymam. Mój synek też był bardzo marudny przez pierwszy dzień po szczepieniu, jednak następne dni był w porządku. Jeśli się Pani bardzo niepokoi polecam iść do lekarza lub zadzwonić po położną.

2016-07-25 18:50

Ja zaszczepiłam podstawowymi i pneumokoki. Nie szczepimy/podajemy tylko rotawirusa ale meningokoki już będzie Synek szczepiony.

2016-07-25 11:50

Ja rónież tylko obowiązkowe szczepienia i jak na razie synek nie miał żadnych dolegliwości z tego powodu

2016-07-24 16:09

My się szczepimy tylko na obowiązkowe szczepionki. I maluchy dobrze po nich reagują.

2016-07-24 12:04

To mu mamy szczescie bo moj malec nie ma zadnych odczynow po szczepieniu. Teraz szczepilam dodatkowo meningokoki i tez ok. Wczesniej pneumokoki plus obowiazkowe i tez ok. Raz po 1 dawce rotawirusa byl niespokojny i plakal ale to tylko jeden dzien. Potem samo przeszlo. Nie mamy tez najmniejszego sladu po ukuciu. Szczepi nas pani pielegniarka ktora ma lata praktyki. Szczepila jeszcze mnie i meza ktory jet 6 lat strarszy takze wprawe ma. Teraz niedlugo idziemy na kolejne szczepienie i mysle ze tez bedzie ok. Moj maluch bardzo dobrze to znosi i nawet nie placze bardzo. U corki bylo podobnie tylko ona miala indywidualny kalendarz szczepien.

2016-07-24 07:12

Jeśli reakcja poszczepienna utrzymuje się dłużej niż tydzień to powinnaś iść do pediatry. Zaczerwienienie owszem, ale dodatkowo te zgrubienie jest niepokojące i widocznie malucha to boli. Najlepiej jak lekarz to obejrzy.

2016-07-23 22:11

Ja jestem po pierwszym szczepieniu z moim Małym chłopcem. Szczepienie przebiegło w miarę spokojnie, mały płakał ale tylko w chwili wbicia igły później już nic a nic, delikatny stan podgorączkowy, miejsca ukłuć posmarowałam Altacyt i miejsce jest lekko zaczerwienione tylko. Całe popołudnie i wieczór także, noc przespana ale dzisiaj stał się troszeczkę marudny i miał problemy ze snem. W ciągu dnia przespał łącznie może 40 minut. Po 15 budził się i koniec spania. Teraz zasnął ale nie wiadomo na jak długo. :/ Najgorzej, że widać po nim, że jest bardzo śpiący ale nie chciał zasnąć. Jednak nie podałam Synkowi nic z leków ponieważ stwierdziliśmy z mężem, że nie ma co do tego wskazań. Ja również uważam, że im mniej chemii i leków tym lepiej.

2016-07-22 23:26

No to na bank brzuszek po rota :( U nas też tak było, jakby coś go kujnęło w brzuszku, i było po spaniu i krzyk z piskiem :( Rozmawiałam z naszą pediatrą, twierdziła że to niestety często się zdarza i po prostu trzeba przeczekać. Dlatego tak czekaliśmy i czekaliśmy aż wszystko się unormowało i u Was też zaraz będzie wszystko w porządku, zobaczysz :) Wiem, że to ciężkie i ciężko na to patrzeć i przeżywać razem z Maluszkiem, ale takie to "uroki" tych szczepień :/ Trzymajcie się dzielnie i oby jak najszybciej minęło.