Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Niebezpieczne rośliny

Data utworzenia : 2014-03-12 16:17 | Ostatni komentarz 2015-07-13 08:37

konto usunięte

9028 Odsłony
46 Komentarze

Wiosna już prawie w pełni, dlatego myślę, że warto zwrócić uwagę na wszystkie piękne kwiaty i rośliny jakie budzą się do życia. Część z nich może być dla dziecka niebezpieczna. Choćby taka konwalia, piękny kwiatek a może doprowadzić nawet do śmierci. Wiedziałyście o tym? Bo ja nie, dopiero mama gdzieś przypadkiem przeglądała książkę o kwiatach i zobaczyła tą informację. Po zgłębieniu tematu okazało się, że sporo roślin, zewnętrznych i domowych może być niebezpiecznych. Konwalia - nawet przypadkowe napicie się wody, w której stały konwalie może prowadzić do silnego zatrucia, a połknięcie kilku jej owoców może spowodować zgon. Do niebezpiecznych roślin ogrodowych należą: bukszpan, berberys, ostrokrzew kolczasty (owoce), nasiona rącznika pospolitego, owoce wawrzynka wilcze łyko, czarne jagody ligustru pospolitego, czerwone jagody cisa pospolitego, śnieguliczka, bluszcz pospolity. Rośliny domowe: fiołek alpejski, pierwiosnek kubkowaty, fikus, kroton, diffenbachia, oleander pospolity, gwiazda betlejemska, monstera, filodendron, skrzydłokwiat, anturium, kaladium, diffenbachia , oleander.

2014-03-27 11:34

Gdyby nie moja mama to teraz pewnie też byśmy się nad konwaliami rozpływały. A tak się składa, że mam na podwórku konwalię od x lat i muszę bardzo uważać, żeby młoda tam nie poszła.

2014-03-27 11:11

o jeny ...konwalia ?? w szoku jestem ..ale dobrze wiedziec . Jak znajdziesz sijle podobne ciekawe to koniecznie tu wrzuc ;)

2014-03-27 10:43

O mateczko nie wiedziałam,że konwalia jest trująca.Jeszcze w tamtym roku mówiłam teściowej,że mi się podoba i że przydało by się posadzić.Dzięki tobie Silje poczytałam o jej szkodliwości na internecie i jestem teraz mądrzejsza.

2014-03-25 18:43

Warte poczytania http://www.wymarzonyogrod.pl/rosliny-doniczkowe/rosliny-doniczkowe/trujace-kwiaty-doniczkowe-w-domu-jakie-rosliny-doniczkowe-sa-niebezpieczne,65_1796.html

2014-03-25 18:22

tak zgadzam się z Tobą Silje teraz trzeba dobrze patrzeć co się w ogrodzie trzyma. Co do tych w doniczkach to też wiele mam trzyma jako ozdobę kuchni psiankę paprykową, albo paprykę roczną, a ich jagody są dla dzieci bardzo niebezpieczne (sama trzymałam taką i kiedy mała zaczęła chodzić po prostu dałam sąsiadce). Kiedyś też czytałam o jałowcu, rozchodniku i przestrzegałabym przed zawilcem gajowym (teraz pewnie się rozkwitnie przy takiej pogodzie).

2014-03-25 14:29

A jak już zapuścimy się gdzieś na łąki to proszę uważać na roślinę zwaną barszczem. Niepozorna roslinka a moze dotkliwie poparzyć. Ja bym w okresie wiosennym uważała też na hiacynty. Intensywny zapach, który emituja może być baardzo drażniący