Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

jemy zdrowo ;))

Data utworzenia : 2018-06-30 13:02 | Ostatni komentarz 2018-10-07 08:27

Ewcia88

687 Odsłony
14 Komentarze

przed odebraniem męża ze szpitala robiłam zakupy gdyż lodówka już świeciłą pustkami bo dla jednej osoby to wiadomo ....i trochę zaszalałam ;)) w końcu się tak wzięłam w siebie i nakupowałąm różnych makaronów, kasz : jaglana, gryczana, orkiszowa, a ponadto ciecierzycę i soczewicę - była zielona i pomarańczowa nie wiedziałam która lepsza więc postawiłam na zieloną. wczoraj ugotowałam na kolacje ciecierzycę i zrobiłam zapiekaną w sosie a"la pomidorowym jak w przepisie na opakowaniu - mi smakowało tak sobie ale pozostali zachwyceni a mąż przede wszystkim he he powiedzcie mi czy też kupujecie takie rzeczy? co z nich robicie?? jak jeszcze są jakieś fajne rzeczy a pominęłam to dawajcie znać...trzeba tak trochę wziąć się za siebie i inaczej trochę zacząć jeść....chwalą sobie tez ten bób - ale jakoś nie wiem, nie przekonałąm się jeszcze do niego.....

Konto usunięte

2018-07-02 11:48

Lubię sama robić hummus z ciecierzycy. Dodajesz do niego ziół i papryki chili, triche oliwy, pycha :)

2018-07-02 02:13

Ja lubie odżywiać sie zdrowo, ale soczewicę jadlam tylko pare razy u kogos...smakuje mi jak i.fasolke uwilbiam o oczywiście bob;) a do produktów zdrowych to jedynie tylk owoce i warzywa kovham.kochami jem.bardzo czesto, za mięsiem nie przepadam a teraz w ciazy to juz wogole odpada , ale staram sie jesc zdrowo i zjdalam duzo ryb w kazdej postaci;-)

2018-07-01 21:43

Ja z ciecierzycy i soczewicy robie różne pasty na kanapki - zdrowa alternatywa dla wędliny i serów. Często staram się na kolację zrobić zupę albo jakaś sałatkę. A i jeszcze ostatnio postanowiliśmy z mężem, że ograniczamy mięso i będziemy je jadać na obiad 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni kombinuję. Moje ulubione dania to np. makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, kasza bulgur z burakiem, natką pietruszki i słonecznikiem, pieczona ryba.

2018-07-01 19:35

My jesteśmy bobożercy :). Nawet roczna córka uwielbia bób. Przeważnie po prostu jemy gotowany i solony, ale ostatnio też gotowałam zupe z bobu i tez wyszła super. Co do makaronu to.my jemy tylko pełnoziarniste, z wyjątkiem rosołu, b o tu jakoś mi nie pasuje, ale np spaghetti po bolonsku z białym makaronem smakuje mi już dziwnie; ). Kwestia przyzwyczajenia. Ja soczewicę wole pomaranczową,najczęściej robie zupę z soczewicy i pomidorów albo pasztet. Ciecierzyca gotowana albo z puszki i pieczona z oliwą i przyprawami faktycznie pycha :). Kasze gotuje po prostu czasem do sosu, z jaglanej robie czasami taki ala ryż z jabłkami, tylko zamiast ryżu kasza. Ze zdrowych rzeczy to Lubie tez koktajle, np z banana, truskawek z dodatkiem szpinaku lub jarmużu, pasztet z dynii, smalec z fasoli, owsiankę z owocami, makaron ciemny z pesto brokułów ym albo buraczanym. Fajna jest strona kwestiasmaku.com, można tam sobie też wyszukać przepisy po różnych kategoriach, również po konkretnych składnikach.

2018-06-30 20:57

Ciecuerzyca siczewica do mnie nie przemawia ake kasze jadam różne. Z jsglanej robię kotlety, Ala rafaello i deser jak Monte. Dodaje też do owsianki nasiona chia. Jadam płatki owsiane jaglane, żytnie. Ogólnie staram się żywic zdrowo. Ryż też używam basmati makarony pelnozisrniste

2018-06-30 20:25

Mogę spokojnie polecić ryż basmati jako zamiennik zwykłego. Jest smaczny i o wiele zdrowszy :) Z kaszy jaglanej robiłam raz pyszny obiado/deser, można to potraktować jak się chce. Kasze jaglaną gotujemy, później wrzucasz do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, na górę dajesz starte jabłko i zapiekasz w piekarniku na 180 stopni około 30 minut do zapieczenia się jabłka. To jest wersja zdrowsza. Jeśli chcesz więcej smaku, warto kasze jaglaną ugotować na mleku, lub od góry wysmarować kasze w brytfance śmietaną :) Co do ciecierzycy polecam bardzo zrobić z piekarnika. Wychodzi pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska. Do miski wlewasz trochę oleju lub oliwy z oliwek, dodajesz przyprawy jakie tylko chcesz, np. papryka słodka, trochę soli, bazylia, zależy jaki chcesz smak, można też na słodko, miód i cynamon albo inny dodatek. Mieszasz składniki, wrzucasz odsądzoną wcześniej ciecierzyce i obtaczasz całą w tej mieszance. Później wywalasz to na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika :) Nie pamiętam czasu i temperatury, ale jest wiele przepisów tego typu w internecie, więc na pewno sobie poradzisz :) Jeśli chodzi o bób, zdrowy, słony, czy smaczny...hmn mi przeszedł przez gardło, ale nie jestem super fankom :p