Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

szczepienie WZW B 3 dawka

Data utworzenia : 2017-12-20 17:57 | Ostatni komentarz 2017-12-28 20:24

Lukasz-1981

1707 Odsłony
11 Komentarze

Witam, Moja córka (9 mies.) została zaszczepiona trzecią dawką na wzw B szczepionką EUVAX B ale pierwszą i drugą dawkę miała HEPAVAX GENE. Wiem że podobne pytanie już było i że nie powinno się zmieniać rodzaju szczepionek. Ale czy można to zrobić bez obaw że wystąpią jakieś powikłania? Pani pielęgniarka stwierdziła że niema obowiązku informowania mnie o zmianie szczepionki ponieważ nie wymaga tego SANEPID. O zmianie zorientowałem się dopiero po wpisie do Książeczki Zdrowia Dziecka. Czy mogła tak zrobić? Pozdrawiam ; Łukasz

2017-12-21 15:48

Ja to bym taka pielęgniarke zjechala, a druga sprawa ze trzeba patrzeć im na ręce, ja zawsze patrze co z lodówki wyciaga, na pierwszym szczepieniu prosiłam o ulotki to wyrzuciła to ja zjechałam bo szczepilam płatnym wiec uważam ze powinny same dawać ulotki a nie rodzic musi prosić a za to płaci

2017-12-21 12:35

U nas w przychodni jest przez zarzad nalozony obowiazek informowania rodzica o wszystkim, co sie tyczy dziecka - w tym rowniez zmian szczepionek. U nas na upor daja te same szczepionki, nawet jesli nie maja to zalecaja czekac, az sanepid zaopatrzy je w brakujace szczepionki. U nas tak bylo z 3 dawka na zoltaczke. Czekalismy tydzien i zostalismy zaszczepieni szczepionka tej samej firmy. wedlug mnie powinna Cie poinformowac bo przeciez dziecko moze zareagowac na zmiane szczepionki... Ale tak jak wypowiadala sie poprzedniczka najlepiej jest zadzwonic do sanepidu, tam udziela Ci wszelakich informacji. Witamy tatusia. ;) pozdrawiam. ;)

2017-12-21 07:48

Witamy w naszym gronie tatusia :) Jeśli chodzi o informowanie o zmianie szczepionki to najpewniejsze informacje dostaniesz sanepidzie. Myślę, że jeżeli tam zadzwonisz udziela Ci informacji bez konieczności podawania swojego nazwiska czy nazwy przychodni.