Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Problem z niedoczynnością tarczycy.

Data utworzenia : 2017-12-20 07:15 | Ostatni komentarz 2017-12-28 20:13

mommylittlelove

1421 Odsłony
15 Komentarze

Pisze w imieniu koleżanki. :) Jak to jest z tą niedoczynnością ? Koleżanka stara się od pół roku o dziecko i leczy niedoczynność tarczycy. Ostatnie wyniki TSH miała we wrześniu i wynosił coś koło 3,8. Dawki nie zmieniała ,a w listopadzie TSH miała już 4,8. Początkowo myślała, że wynik jest zły. Poszła do endokrynologa i ten zmienił jej dawkę na większą. W ciąże jak nie może zajść tak nie może. Czy można zajść w ciąże przy takich wynikach ? Czy jest jakaś szansa? Wyniki ma zrobić pod koniec grudnia i zobaczyć czy TSH spada. Koleżanka bardzo się stresuje tym co jej wcale nie pomaga. Jak było u was dziewczyny ?

2017-12-24 23:20

mommylitlelove a ta koleżanka ma potwierdzone od lekarza ze nie moze zajsc w ciaze przez tarczyce ? Czy tak kolezanka mysli ze to przez tp? Bo moja.szwagierka czesto.miała.problemy z tarczyca i po ok.dluzszym staraniu ok pul roku ale zaszla w ciaze, także.moze to byc inny powod. A miesiaczki.ma regularne?

2017-12-24 14:18

Ja bym tak pisała sprawdziłam sobie jeszcze prolaktyne skoro wyniki się nie poprawiają mimo brania hormonów.

2017-12-24 13:03

To jest takie błędne koło. Podejrzewam, że moja koleżanka stresuje się, że nie może zajść w ciąże i tym samym nie może zajść bo ten stres cięgle jest. Niby jest pod kontrolą endokrynologa i ginekologa ale jakoś jej wyniki nie są za dobre. Być może potrzeba czasu i przede wszystkim spokoju.

Konto usunięte

2017-12-21 05:59

Teoretycznie możliwość zajścia w ciążę jest ale wynik nie jest prawidłowy. Jeśli nic się nie zmienia od roku to warto odwiedzić innego lekarza i to skonsultować. Ja miałam takie szczęście, że tarczyca zajmowała się moja pani ginekolog ale badania robiłam średnio raz na dwa miesiące i dawka była zmieniana adekwatnie do moich wyników. Myślę, że dużo większym problemem może być ten stres o którym piszesz...

2017-12-20 14:21

Wydaje mi sie ze tematow o tsh jest sporo ale ze nie dziala mi lupka to nie bede przytaczala i sie madrzyla:-). Moje statania tez trwaly rok czasu przez tsh. Ogolnie do zajscia w ciaze najlepsze jest tsh w oklolicy 1-1.5. Twoja kolezanka tak naprawde powinna juz przy wyniku 3.8 zwiekszyc dawke hormonu. Ja zaszlam.w ciaze przy tsh wynoszacym.2.4 co juz bylo nie malym szokiem. Oprocz tsh powinna zrobic takze badania ft3 i ft4. I anty tpo jak pidaly juz dziewczyny. Moim zdaniem powinna tez zbadac poziom prolaktyny. U mnie wzrsot poziomu tsh wiazal sie z gruczalakami wtrdy nastepuje tez wzrost tsh i nie koniecznie wtedy na to bierze hormony. Ona jest pod opieka endokrynologa? Ogolnie jesli chcrsz to moge podac do siebie namiar np. Na maila dla kolezanki bo moze bede w stanie odpowiedziec jej na nurtujace pytania. Sama sie nachodzilam juz jakis czas przez to do lekarzy.

2017-12-20 12:09

Są kobiety, które zachodzą w ciążę przy takim TSH, ale u kobiet w wieku rozrodczym zaleca się utrzymanie TSH<2,5, a już ideałem jest ok. 1. Powinna sobie zrobić szerszą diagnostykę w kierunku chorob tarczycy, łącznie z przeciwciałami anty-TPO.

2017-12-20 09:01

Koleżanka powinna zbadać TSH, ft3 oraz ft4, zrobić USG tarczycy i z takimi wynikami pójść do dobrego endokrynologa. Z tego co mówiła moja endokrynolog gdy powiedziałam o planach zajścia w ciążę TSH powinno być nie większe niż 1.5 ale pozostałe wyniki pozwalają na dobranie odpowiedniej dawki leku. Warto żeby powiedziała że stara się o dziecko ponad rok, wówczas lekarze podchodzą poważniej do tematu (tak było w przypadku mojej koleżanki, gdy mówiła o kilku miesiącach słyszała, że czasem tak bywa, że to nie od razu... sytuacja się zmieniła gdy powiedziała, że już półtora roku i nic... wówczas skierowano ją na odpowiednie badania i w listopadzie tego roku urodziła piękną córeczkę). Dawki leku są dobierane indywidualnie, ale warto powiedzieć o planach zajścia w ciążę, bo nie każdy lek można przyjmować w ciąży - endokrynolog na pewno będzie wiedział co przypisać. Później co 3-4 tygodnie robi się badania TSH i ft3 lub ft4 (samo TSH niewiele mówi).