Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

urlopy dla rodziców

Data utworzenia : 2016-05-16 10:20 | Ostatni komentarz 2018-08-16 10:52

Monika.P

1811 Odsłony
26 Komentarze

Chciałabym się dowiedzieć dokładnie jak to jest z urlopami płatnymi. Jestem osoba bezrobotną. Mój mąż pracuje na pełny etat. Ile dni i jakich będzie mu przysługiwało za które mu zapłacą? Ja skoro jestem bezrobotna to macierzyńskiego urlopu nie będę miała ale czy w takim przypadku przysługuje tacierzyński kiedy ja jestem bezrobotna? Czy któraś z Was też jest w takiej sytuacji?

2018-08-16 10:52

Jeśli kończy się umowa, to pracodawca wypłaca ekwiwalent, za niewykorzystany urlop. Będąc na l4 i macierzyński urlop oczywiście się nalicza i potem jest on do wykorzystania po urlopie macierzyńskim lub właśnie w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy - ekwiwalent pieniężny.

2018-08-14 22:06

To jak kończy mi się umowa w marcu 2019 roku to pracodawca musi mi zapłacić za urlop z 2017 co nie wykorzystałam bo od września poszłam na L4 za 2018 cały i A te parę dni z 2019 ?

Konto usunięte

2018-08-13 21:53

W niektórych sytuacjach pracodawca godzi się na odebraniu ekwiwalentu pieniężnego w zamian za nie wykorzystany urlop

2018-08-13 21:36

Urlop wypoczynkowy nie przepada. Przeważnie mamy wykorzystują ten zaległy urlop bezpośrednio po macierzyńskim co im przedluza czas z dzieckiem. Tak samo, jeśli w ciąży byłaś na L4 i nie wykorzystałaś całego urlopu wypoczynkowego to tez jest on do wykorzystania po macierzyńskim.

2018-08-13 21:28

Czy będąc na macierzyńskim przepada mi urlop wypoczynkowy?

2016-05-18 07:55

Rzeczywiście zaszły korzystniejsze zmiany jeśli chodzi o urlop ojcowski, nie rok po urodzeniu a dwa lata i można go wziąć w częściach lub razem. Co do brania urlopów to zależy to od pracodawcy i od charakteru pracy. Mój mąż też musiał wcześniej poinformować kiedy będzie chciał go wykorzystać.

2016-05-17 21:18

Oj tak właśnie można brać urlop okolicznościowy w formacie godzinowym. I o wiele bardziej się opłaca rodzicom wybrać w takiej formie bo można oczywiście wziąć cały dzień urlopu i być w domu ale można i wziąć 2 godziny bo więcej nam nie jest potrzebne. Magiczny oczywiście, że wtedy pracodawca łamie prawa pracownika jednak w dzisiejszych czasach mało kto się zdecyduje odezwać ze strachu o własną posadę.

2016-05-17 17:21

Jednemu z rodziców, jeśli oboje pracują to jeden z nich musi napisać oświadczenie, że nie będzie korzystał. Co do urlopu opiekuńczego to od tego roku weszła w życie jeszcze jedna bardzo istotna zmiana, a mianowicie te 2 dni, można też wziąć w wymiarze godzinowym, co odpowiada 16 godzinom. Rodzic sam decyduje, czy chce cały dzień zwolnienia, czy np tylko 3 h, aby pójść z dzieckiem do lekarza, czy na zebranie w szkole.