Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

rodzeństwo dla maluszka-planujecie?

Data utworzenia : 2014-05-16 22:43 | Ostatni komentarz 2016-12-14 22:58

Sophie2012

36398 Odsłony
722 Komentarze

drogie mamy planujecie rodzeństwo dla swoich maluszków? ile macie dzieci ? Jaka różnica wieku jest waszym zdaniem najlepsza?

2014-05-18 16:13

Monika rok po roku fajnie jak ten rok minie, bo póki trwa to rodzice nie wiedzą w co ręce włożyć. Moja siostra ma 11 mcy różnicy między córkami i podziwiam ją, że dała radę. Rozszerzanie diety to jakaś masakra, bo trzy obiady gotujesz lub na raty, aby dla każdego coś odłożyć... Ten roczniak to trochę jak piąte koło u wozu, bo też jeszcze maleńki i chciałby na rączki a mama musi noworodka trzymać. U mnie różnica jest prawie 9 lat i to jednak za dużo, ale nie wiem, ile jest ok. Pewnie w każdym przypadku jest inaczej, bo zależy to od tego starszego dziecka, od jego zachowania i potrzeby kontaktu z rodzicami, od tego jak szybko decyduje się na próby samodzielności.

2014-05-17 20:55

My mamy jednego 16 msc synka i 2 dziecko pragne miec za minimum 4-5 lat :) Mówią , ze najlepiej to rok po roku ...dzieci razem sie bawią , rodzice oszczedzaja w ten sposob kasiorkę na ciuszkach , łóżeczkach , wozeczkach itd...ale ja zupelnie sie nie widze w takim ukladzie .. Czasami rodzenstwa, ktore sa rok po roku w dorosłym życiu zle sie dogaduja a Ci co maja roznice 4 a nawet 10 lat - super ..takze moim zdaniem duzo zalezy od wychowania rodziców , jesli od poczatku beda uczyc do siebie szacunku to problemu w przyszlosci nie bedzie a jak bedzie tworzyc klotnie , wyrozniac ktores ..no to wiadomo - od malego rywalizacja :)