Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Chrapanie

Data utworzenia : 2013-11-19 20:16 | Ostatni komentarz 2024-10-02 15:06

SamantKa

9156 Odsłony
75 Komentarze

Dobra.. To teraz tak serio - której z Was życiowy partner chrapie? Szukam pomocy w walce z chrapaniem - sposoby na zagłuszenie lub zatkanie uszu również mile widziane..; ))

2024-10-02 15:06

To w moim związku chrapiącą osobą jestem niestety ja:D 

ale też muszę się za to wziąć:(

2024-09-30 17:13

Ja nie wierzyłam że chrapie dopóki nie usłyszałam. Śpię w zegarku który monitoruje moje chrapanie :D

2024-09-30 12:46

Iwona ja go nagrałam i pokazałam filmik nie mógł uwierzyć że to on. Od tamtej pory jak pije to śpi na dole haha

2024-09-30 12:41

DaNutka, pewnie tak, ale mój mąż chrapie tak mocno, że pewnie będą ku temu medyczne wskazania. On aż łapie bezdechy, a odgłos jest taki jakby miał zedrzeć gardło.. Różne chrapania słyszałam, ale to jest "nienormalne". . Korekcję ortodontyczną też miał, nic nie pomogło. I faktycznie po piwku czy drinku jest dużo gorzej. Spanie na boku ównież trochę pomaga, ale ja co chwilę muszę go budzić, żeby się na ten bok przekrecił. Nie idzie wytrzymać.

2024-09-25 12:57

Kargaw to samo. Jak nie wyspie sie a mąż przymierza się do piwa to jest aferka. I tak mi mowi ze niemożliwe że aż tak chrapie jak ja. 

2024-09-25 12:44

Mój mąż chrapie jak wypije piwo bądź drinka. Jak nic nie pije to nie chrapie 

2024-09-25 12:25 | Post edytowany:2024-09-25 12:38

Chrapię jak stary traktor, a mój mąż mówi, że nigdy nie słyszał, żeby ktokolwiek tak chrapał, mimo że jego ojciec również chrapał. Na razie odpuściłam walkę z chrapaniem, ponieważ mam małe dziecko. Próbuję stopniowo sprawdzać wszystko, co omawiałam z lekarzem.

Wiem, że moje chrapanie jest powiązane z bezdechem sennym. Dotychczas zbadano wiele aspektów, w tym to, że żadne leki ani specjalistyczne preparaty na mnie nie działają. Wykluczono polipy i korekcję przegrody nosa. Mam często problemy z zatokami i przed ciążą zaczęłam badania w kierunku alergii. Wilgotność w mieszkaniu jest w normie, a moja waga jest w porządku. Alkohol nie wpływa na moje chrapanie, ponieważ nie piję go zbyt często. Zauważyłam, że najmniej chrapię, gdy śpię na boku i mam głowę uniesioną wyżej.

Leczyłam się ortodontycznie, stosując korekcję ustawienia szczęki oraz ćwiczenia języka, co przyniosło pewne efekty. Mój lekarz wspomniał o urządzeniu CPAP, ale mam obawy, że nie będę w stanie w nim zasnąć.

Rozmawiałam również z lekarzem o chirurgicznym lub laserowym usunięciu tkanki gardła, ale najpierw muszę zbadać alergie oraz rozważyć fizjoterapię i botoks.

2024-09-25 12:10

Hmmm żeby mieć operacje na chrapanie  to trzeba mieć ku temu  medyczne wskazania , tak mi  się wydaje.

A moja babcia jak chrapala , wujek i ciotka a byłam  cco Roku u nich na wakacjach, jedno przestało  drugie skonczylo  , drugie skoczylo  trzecie zaczęło i nie raz w nocy nie spałam i trafił mnie szlag na łóżku