Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Urlop macierzyński - wieczny poślizg z wypłatą?

Data utworzenia : 2018-07-23 08:54 | Ostatni komentarz 2018-08-17 22:06

Silence24

1709 Odsłony
35 Komentarze

Witam, Szukałam ale nie znalazłam tego wątku dlatego jeśli był poruszany to z góry przepraszam za kolejny. Mam problem z wypłatą z ZUS. Już w ciąży miewali non stop poślizg. Urodziłam 24.05 i otrzymałam ostatnie pieniążki 5.06 za okres od kwietnia do wlasnien24.05. I do tej pory cisza... mamy 23.07! .... z czego my biedne kobitki mamy żyć... Jak to u Was było? Kiedy zostaliście pierwszą "wypłatę" na macierzyńskim? Mam interweniować czy czekać?

2018-08-17 22:06

magros powiem Ci że jak oni się pomylą to się tak nie przyznają , ale jak podatnikowi się powinie noga to będą ścigać. Może się uda umówić z lekarzem jeszcze przed wyjazdem na urlop i jakoś się wszystko wyjaśni :)

2018-08-16 10:43

Jak najbardziej do pracodawcy. Ja napisałam maila do księgowej, że córcia jest już na świecie i że chcę od razu rok i 80%, ona podesłała odpowiednie wnioski do wypełnienia. Po wypełnieniu wraz z kopią aktu urodzenia do pracodawcy wysłałam wszystko i macierzyński za lipiec już ZUS wypłacił :) Niestety z ZUSem mam inny problem dodatkowo, bo odmówił mi wypłaty za ostatnie zwolnienie, czyli 5 dni ostatecznie, bo lekarz się pomylił na zwolnieniu ;/;/ Jedyna droga to lekarz musi to anulować i wystawić nowe, bo zwolnienie było elektroniczne. Lekarz teraz na urlopie, potem my wyjeżdżamy i ręce opadają;/ Powiem szczerze, że chyba nawet nie chce mi się już dochodzić.

Konto usunięte

2018-08-12 20:14

Dziewczyny zdążyły Ci już odpowiedzieć. Również składałam dokumenty u pracodawcy. Myślę, że kwitł wychodzi na to samo: 100% plus 60 albo cały rok po 80. Ale jest sytuacja kiedy opłaca się wybrać opcję 100 i 60. Kiedy zarabiasz mininalną stawkę to wtedy nie otrzymasz nawet 1000 zł wiec dostaniesz wyrównanie

2018-08-12 13:55

Paulina Dokładnie lepiej mieć wszystko przygotowane żeby później nie martwić się nie potrzebnie i spokojnie załatwić sprawy. Mam tak samo jak Ty u mnie w pracy też jest mniej niż 20 os zatrudnionych i zanoszę wszystko do pracodawcy , a on wysyła do ZUSU.

2018-08-12 10:46

Silence24 dziękuję bardzo za informację. W takim razie zrobię tak samo, też chcę pobierać 80 % przez rok. Dokumenty przygotuję sobie wcześniej, a jak się synek urodzi to na spokojnie dowiozę do pracodawcy :)

2018-08-12 03:02

Paulina, składasz u pracodawcy - oni juz zanosza gdzie trzeba :) ja tak zrobilam, zlozylam odrazu wniosrk o macierzyński i rodzixielski zeby miec na oba 80% a nie 100% na macierzynskim i 60% na rodzicielskim.

2018-08-11 21:53

Mama_Gratki bardzo dziękuję za odpowiedź. A może orientujesz się w tej kwestii: chorobowe wypłaca mi ZUS, bo mój pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników, czy w tym przypadku mam składać dokumenty do ZUSu czy do pracodawcy? Zwolnienia chorobowe tak czy siak donoszę do pracodawcy, więc te dokumenty pewnie też, jak myślisz?

Konto usunięte

2018-08-11 17:35

Paulina, ja wnioski drukowałam z internetu i zawiozłam do kadr przed upływem 14-tu dni. To kiedy złożysz wniosek na wpływ na kwotę świadczenia. Wklejam link, który klarownie wytłumaczy Ci te kwestie. https://kadry.infor.pl/urlopy/macierzynski/697246,Kiedy-zlozyc-wniosek-o-urlop-macierzynski.html Pamiętaj, urlop macierzyński liczy się od dnia porodu. Sama tez musisz wyliczyć ile będzie trwał Twój urlop