Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2335 Wątki)

Ostatnia planowana wizyta przed porodem

Data utworzenia : 2016-11-05 05:50 | Ostatni komentarz 2016-12-09 13:22

Konto usunięte

13688 Odsłony
141 Komentarze

Dzisiaj kończę 37 tc, na najbliższy wtorek mam zaplanowaną ostatnią wizytę przed porodem. Chciałabym maksymalnie ją wykorzystać, zadać pytania, rozwiać wątpliwości. Zdaję sobie sprawę, że nie musi być to ostatnia wizyta, bo zawsze coś może się wydarzyć. Dajcie propozycje i pomóżcie mi jak się do niej przygotować, o co zapytać. Możecie też opowiedzieć jak u was to wyglądało:) Jak istnieje podobny wątek to proszę o podanie linku.

2016-11-05 10:03

Ja na ostatniej wizycie chce z lekarzem obgadac plan porodu a pytania jakie chce mu zadac to mam juz na kartce napisane :)

2016-11-05 09:52

Sylwia wydaje mi się, że możesz zapytać dosłownie o wszystko co Cię tylko nurtuje. Skoro to ostatnia wizyta to możesz się stresować, więc dobrym pomysłem jest zapisanie sobie pytań na kartce. Ja w pierwszej ciąży miałam przygotowane w głowie sporo pytań (nawet takich mało ważnych), ale nie zadalam żadnego, bo doktor prowadząca bardzo wyczerpująco poprowadziła wizytę. Powiedziała mi ile waży dziecko, ile prawdopodobnie będzie wazylo w dniu porodu, żebym wzięła ubranka raczej 62, o planie porodu, że prawdopodobnie urodze naturalnie, ale jak wiadomo może być różnie, wypisala skierowanie, powiedziała kiedy i gdzie mam przyjść, kazala sprawdzić dobrze torbę z listą, gdyby coś się działo, albo gdyby nic się nie działo do planowanego dnia żebym dzwoniła. Tak to wyglądało u mnie. :) Ja mam wizytę w czwartek (będzie to 35+2) i mam mieć przede wszystkim gbs i masę płodu sprawdzana. Pewnie się dowiem czy szykuje się cc (duże dziecko) czy będę mogła naturalnie rodzić. To Ty już praktycznie na samiutkim finiszu, super. :) mnie pewnie oprócz czwartku jeszcze jedna wizyta będzie czekała. :)

2016-11-05 09:39

Sylwia kochana nie stresuj się i nie zamęczaj tym czego jeszcze "Niby" nie wiesz na pewno jesteś już świetnie przygotowana tylko sama o tym nie wiesz . Moim zdaniem teraz jest najważniejsze to jak maluszek czy wszystko ok no i ile waży czy nie jest owinięty pępowinką abyś wiedziała co Cię czeka poród naturalny czy zakączenie ciąży przez cesarskie cięcie . Trzymam kciuki i już się nie mogę doczekać aż zostanę Lovinkową Ciocią <3

2016-11-05 08:40

A mnie się wydaje, że lekarz już Tobie nie powie czegoś czego już nie wiesz. Do porodu na pewno jesteś już świetnie przygotowana! Ja na ostatniej wizycie skupiłam się na kondycji maluszka. Lekarz zrobił mi usg, powiedział jak duży jest dzidziuś, zbadał mnie, zrobił ktg i powiedział, że "jeszcze mam trochę czasu". Okazało się, że miałam 3 dni ;-)

2016-11-05 08:23

Myślę, że dobrze byłoby przedyskutować z lekarzem plan porodu. Ustalić metody znieczulenia, dostępne w szpitalu. Dowiedzieć się co Jego zdaniem mogłoby się przydać przy porodzie. Zorientować się jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o karmienie piersią, jeśli oczywiście planujesz kp.