Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2335 Wątki)

Baby Shower

Data utworzenia : 2013-04-09 07:31 | Ostatni komentarz 2023-02-16 15:29

Proud Mommy

22888 Odsłony
359 Komentarze

Baby Shower to przyjęcie organizowane na część przyszłej mamy i jej nienarodzonego dziecka. Zwyczaj ten dotarł do Europy ze Stanów Zjednoczonych i staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy Wy, mamusie, miałyście takie przyjęcie? A może byłyście u innej mamy na Baby Shower? I czy uważacie, że jest to kolejne niepotrzebne "święto" amerykańskie?

2013-04-09 18:47

Jak dla mnie jest to kolejny niepotrzebny amerykański zwyczaj.... Może i jestem zacofana ale co niektórzy by mogli stwierdzić ,,O robi przyjęcie po to żeby prezentów nazbierać itp'' Jednak widziałam na filmach pełno balonów różnych gadżetów które zwiastują narodziny jak dla mnie przesada. Ale każdy ma inne zdanie na ten temat jednym się podoba innym nie.... Mamunia: Patrzyłam te srebrne łyżeczki, smoczki itp tutaj przykład http://prezentynachrzest.com/srebrny_smoczek_aniolki_podarunek_na_chrzest_z_mozliwoscia_wygrawerowania_imienia,p,10028.html również uważam że jest to droga i zbędna rzecz za te pieniądze można kupić coś co naprawdę się przyda dziecku jednak zdania pewnie również są podzielone .

2013-04-09 18:21

Mamunia, zgadzam się. Ostatnio czytałam o takich bajeranckich prezentach w kontekście chrztu i trochę zaskoczyło mnie zdanie, że nie muszą być użyteczne. Mają być po prostu pamiątką. To chyba na babyonline.pl takie bzdury czytałam. petronela, no właśnie po porodzie rodzice oczekują jakiegoś spokoju, by na spokojnie zapoznać się ze swoim dzieckiem, więc nie ma czasu/ochoty na jakieś spotkania, przynajmniej w przeciągu 4 tygodni. Wiecie, a propos spotkań poporodowych, podobała mi się reakcja ciotki mojego męża, która stwierdziła, że jak już ogarniemy się w temacie macierzyństwa/tacierzyństwa, to żebyśmy dali jej znać, to ona zbierze familię i przyjadą. Było mi to na rękę, bo wcześniej miałam taki zlot dziadków męża, że aż kipiałam gniewem. Pierwsze dni połogu, ja pozszywana od pochwy aż po odbyt, wyglądająca jak śmierć na pogrzebie, a tu znikąd kilka osób naraz, pytających o wszelkie szczegóły...

2013-04-09 16:39

Ja nie wiem co myśleć o takich przyjęciach. W sumie to staram się często spotykać ze znajomymi, oczywiście wszyscy mi zaznaczają, że mam korzystać póki mogę bo później będę zbyt zajęta dzieckiem. Jednak nie wiem czy dobrze bym się czuła gdyby podczas jednego z takich spotkań obdarowano by mnie i dzidziusia prezentami. Myślę, że my mamy również naszą tradycję, a mianowicie odwiedzanie mamusi i narodzonego już dziecka. Czy jest to lepsze rozwiązanie też nie wiem, bo nie każda kobieta dochodzi do siebie w szybkim tempie a wiadomo, że liczni goście z bakteriami i innymi zarazkami to tez nie najszczęśliwsze połączenie z noworodkiem. Ja myślę jednak, że tak miesiąc po porodzie mogą przychodzić po kolei znajomi, żeby oczywiście nie wszyscy na raz i wtedy też jest fajna okazja do pogadania, przywitania się z maluszkiem i obdarowania go drobnym upominkiem.

2013-04-09 16:30

U nas również nie jest to na razie popularne,oglądając zagraniczne dokumentalne filmy typu nastoletnie ciąże podobało mi się to zawsze choć ja bym osobiście nie zrobiła takiego przyjęcia.Po prostu jestem z tych co boją się cieszyć z nadchodzącego porodu z uwagi ,że mogło by coś pójść nie tak.Wcześniej miałam inne podejście lecz teraz po poronieniu po prostu w głowie pozostawał mi strach teraz towarzyszył mi do samego końca.Ja dopiero odetchnęłam z wielka ulgą jak zobaczyłam oddychającą córeczkę na mojej piersi.Może po prostu potrzebuję jeszcze trochę czasu,..... No ale z chęcią poszłabym na takie przyjęcie:) Proud Mommy co do prezentów jak dla mnie nie trafione,a teraz bardzo modne prezenty to srebrne złote smoczki ,łyżeczki,grzechotki moim zdaniem są to drogie prezenty ,a bezużyteczne no ale to tylko moje zdanie wiadomo każdy ma inne gusta:)

2013-04-09 11:46

U nas Nie ma takich przyjęć przed porodowych ;) ale za to potem przyjeżdża rodzinka i zazwyczaj coś przywożą dla dzidziusia, więc mała dostałą sporo ubranek jakieś gryzaczki. Na łóżeczko i wózek dostała pieniądze od dziadków więc my tylko wybieraliśmy. Jeśli chodzi o prezenty... cokolwiek bym dostała, to bym się cieszyła;) podobnie podchodzę z prezentami dla małej na różne okazje , gdy chrześni mnie pytają co kupić małej mówie, to co uwazają za stosowne to co im się podoba,

2013-04-09 10:11

Dla mnie taka impreza Baby Shower jest wspaniałym pomysłem! Niestety ja takiej nie organizowałam, a szkoda... Dla mnie to chyba najfajniejszy pomysł jaki można zorganizować!:) Często oglądałam amerykańskie filmy, w których organizowali takie spotkanie - dla mnie bomba!:) Przyszła mama dostawała wspaniałe prezenty tj. maleńkie ciuszki, wyprawkę, tort z pieluszek lub kosmetyków dziecięcych, od najbliższych np łóżeczko i wiele innych trafionych prezentów. Dla mnie to super okazja, żeby spotkać się z najbliższymi i przyjaciółmi i świętować nadchodzące narodziny:)

2013-04-09 07:41

Ja nie miałam, choć wiem, że koleżanka chciała podjąć się organizacji tego przyjęcia (przeszkodziły jej egzaminy na studiach). Uważam, że Baby Shower, czy jakkolwiek inaczej je zwać (a w języku polskim impreza ta ma kilka nazw), jest świetną okazją do spotkania się w gronie najbliższych znajomych jeszcze przed porodem. Wiadomo, już po świeżo upieczeni rodzice chcą mieć trochę czasu wyłącznie dla siebie ;) Ach, zapomniałam wspomnieć o tych wszystkich wspaniałych prezentach jak np. tort z pieluch, które przyszła mama dostaje :D Co chciałybyście dostać na takim przyjęciu? :) A co uważacie za nietrafiony prezent?