Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

co zrobic

Data utworzenia : 2015-08-31 15:42 | Ostatni komentarz 2015-09-05 08:46

Agata.Szot

3548 Odsłony
36 Komentarze

Jestem od 7 maja na zwolnieniu chorobowym gsyz mialam wypadek w pracy niedawno dowiedzialam sie ze z moim narzeczonym bedziemy miec dziecko czy moge przedluzyc zwolnienie na okres ciazy?

2015-09-05 08:46

Dziekuje za wszelakie informacje. Zadzwonie do zusu i wszystko bede wiedziec.

2015-09-04 22:26

No od któregoś musisz wziąć najlepiej od gina i to tak by nie było przerwy w dniach. Najlepiej zadzwoń do zusu i się upewnij i wypytaj o wszystko, co Ci jeszcze gnębi. Przepisy niby ogólne i wszystkich obowiązujące to jednak zawsze każdy urząd może szczegółach chcieć czegoś innego. Nie wiem jak takie zwolnienie ma być wystawiane, no bo przecież już nie pracujesz. To pole gdzie się wpisuje zakład pracy ma zostać puste czy jak? Nie mam pojęcia. Może prócz zwolnień zus będzie chciał jeszcze zaświadczeni o przewidywanej dacie porodu? Może to musisz zrobić szybko? Też nie wiem. Może jeszcze coś? A no i nie wiem jak z Twoim ubezpieczeniem teraz, wcześniej ubezpieczała Cię zakład pracy. Jesteś studentką, najczęściej studenci są ubezpieczeni przez rodziców. (chodzi o ubezpieczenie zdrowotne) A jak u Ciebie teraz to nie wiem. My możemy Ci podpowiedzieć co wiemy, ale może jest jeszcze coś czego nie wiemy.?? To ważne, byś czegoś nie zaniedbała. By potem nie okazało się że już za późno a Ty nie wiedziałaś, że tak musisz zrobić. Dlatego moja rada - upewnij się dzwoniąc do Zusu i to jak najszybciej To od nich dostaniesz pełną informację. Oni na pewno powiedzą Ci wszystko. Jeden telefon a powinien rozwiać Twoje wątpliwości.

2015-09-04 17:43

Czyli od ortopedy juz nie brac zwolnienia? Tylko od ginekologa tak?

2015-09-03 12:26

Czyli zasilek mi sie nalezy. To teraz mam od ginekologa wziasc zwolnienie?

2015-09-03 11:34

:):):):):) Czyli tak jak napisałam - zwolnienia lekarskie do zusu i oni do dnia porodu będą Ci płacić.

2015-09-03 06:45

Wiec tak zaczne od poczatku 7 maja mialam wypadek w pracy jestem do 12 wrzesnia na zdrowotnym. Do konca lipca mialam umowe o prace po czym dostalam na poczatku sierpnia swiadectwo pracy. Jestem w 6 tygodniu ciazy. Czyli po koniec lipca bylam juz wciazy.

2015-09-02 23:51

Agata.Szot ależ skąpisz informacjami :P czytając wątek już kilka razy bym co innego Ci odpisała, a potem dokładasz nową ważną informację. A więc tak: Rozumiem, że 31 lipca skończyła Ci się umowa o pracę . Skończyła się, bo minął termin, bo miałaś umowę na czas określony do 31-07 , tak? A nie dlatego, że dostałaś wypowiedzenia? tak? (to ważne, czy to nie było wypowiedzenie) W dniu 31-07 byłaś w ciąży, ale nie był to 12 tydzień tylko wcześniejszy.? Tak? Jeżeli tak, to sytuacja w takim wypadku wygląda następująco: o swoim pracodawcy możesz zapomnieć, bo ich już pod kątem formalnym nie interesujesz. Masz świadectwo pracy - czyli czy jesteś w ciąży , czy nie jesteś, czy cokolwiek to już Twoja sprawa a nie ich i nic nich to nie interesuje. Koniec. Dostałaś świadectwo pracy i zakład pracy już Ci nie płaci, a jedynie ZUS. Wszystkie swoje zwolnienia przekładasz teraz dla Zus-u a nie dla pracodawcy. Ponieważ, byłaś w ciąży w dniu 31-07 śmiało idź do gina i weź zwolnienie, a zus będzie Ci płacił za czas ciąży. 100%- kod B. (przypuszczam, że cały czas masz 100%, bo za wypadek przy pracy jest właśnie tyle). Normalnie jest 182 dni zasiłku, nie więcej, a potem świadczenie rehabilitacyjne jak przyznają. U kobiet w ciąży jest trochę inaczej - 270 dni (czyli całe 9 miesięcy można pobierać zasiłek - jest to rozwiązanie dla takich jak TY - nie pracują, ale dostaję cała ciążę pieniądze z ZUSu) Jeżeli dobrze pamiętam(tego nie jestem pewna na 100%) te 182, czy 270 liczy sie na nowo jeżeli choroba/przczyna się zmienia. Czyli jestęś już parę miesiecy na chorobowym, ale teraz będziesz z innego powodu (ciąża), więc żadne świadczenie rehabilitacyjne Cię nie interesuje, mimo, że zapewne będziesz więcej dni na zwolnieniu niż 182, a nawet 270 (bo ta wcześniejsza choroba plus teraz ciąża),. Idź przed 12 (aby mieć ciągłość) do gina i weź zwolnienie na ciążę. A potem dostarcz je do zusu i tak całą ciążę. Skoro masz świadectwo pracy zasiłek macierzyński Ci nie przysługuje, jedynie ten chorobowy z Zusu - ale tylko do dnia porodu. Ale tu kłaniają się nowe przepisy. Zdaje się, że od 2016 kobiety mają dostawać po 1000 zł przez rok? Nie specjalnie się tym tematem interesuje, ale chyba tak? Jeżeli tak, to powinnaś się ucieszyć. Czyli Ci powiem, nie jest źle, a nawet dobrze, przez okres ciąży na pewno będziesz dostawać pieniądze, a i potem ten 1000zł. Telefon do zusu na pewno nie zaszkodzi, aby się upewnić. Tylko na boga, powiedz od razu wszystko na początku- kiedy wypadek, kiedy świadectwo racy, kiedy ciąża. Bo każda z tych informacji jest ważna i ma znaczenie, inaczej odpowiedź jest inna. No, to by było tyle, chyba że jeszcze czegoś nie dodałaś :P :P :P Pozdrawiam serdecznie i zdrówka dla hmm na razie pewnie groszka lub już fasolki :)

2015-09-02 15:16

monisia- Agata dostała już wypowiedzenie.