Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2327 Wątki)

Konflikt serologiczny a ciąża

Data utworzenia : 2015-08-13 12:45 | Ostatni komentarz 2016-07-24 11:25

mamula104

9804 Odsłony
28 Komentarze

Dziewczyny, tym razem do Was pytanie o planowanie ciąży z konfliktem serologicznym. Otóż moja siostra z mężem już od dłuższego czasu starają się o dzidziusia. Ona ma czynnik Rh- a on Rh+. Oczywiście w takiej sytuacji może u nich wystąpić konflikt serologiczny. Jednak świadomie chcą mieć dziecko. Czy planując ciążę powinni już teraz zrobić jakieś dodatkowe badania bądź jakoś się przygotować do ciąży z konfliktem serologicznym? Bo lekarz im powiedział, że dopiero jak będzie w ciąży to zrobią wszystkie badania.

2015-08-13 21:05

Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Artan czytałyśmy już tamten post jak i dwa inne, ale mimo wszystko siostra miała pytania. A myślicie, że ten konflikt może mieć wpływ na to, że długo nie może zajść w ciążę? A wiecie może jak duże jest ryzyko przy drugiej ciąży?

2015-08-13 17:14

Tu dziewczyny dyskutowały już o konflikcie serologicznym http://lovi.pl/pl/forum/1/92/1 Przy pierwszej ciąży praktycznie nie ma ryzyka wystąpienia konfliktu serologicznego. Ma on miejsce wówczas kiedy w organizmie matki Rh"-" wytworzą się przeciwciała przeciwko czynnikowy Rh, a dzieje się to najczęściej podczas pierwszego porodu dziecka z grupą krwi Rh dodatnią jak pisze Beata. I te przeciwciała mogą działać niszcząco na kolejne dziecko z grupą krwi Rh"+". Gdyby w pierwszej ciąży dochodziło jednak do komplikacji np. odklejające się łożysko krew dziecka przenika wówczas do organizmu matki i wtedy wcześniej tworzą się te przeciwciała. Niemniej są one jeszcze słabe, nabierają mocy w ciągu kilku miesięcy i ryzyko dla płodu jest jeszcze znikome. W tej pierwszej ciąży na pewno będzie miała dziewczyna robione kilkukrotnie odczyny Coombsa, bo tak się teraz działa profilaktyczne. Po porodzie oznacza się grupę krwi dziecka i jeżeli jest dodatnia wówczas w ciągu 72 godzin od porodu matka dostaje antyglobulinę anty-D. Kolejne ciążę są szczególnie monitorowane, ale teraz praktycznie choroba hemolityczna nie występuje. Tylko nie wiem skąd Beata zalecenie wstrzymania się z kolejną ciążą kilka lat? Nie słyszałam ani nie czytałam o takim zaleceniu. Koleżanka miała kolejną ciążę w odstępie niecałego roku, bez jakichkolwiek komplikacji.

2015-08-13 16:40

Nie trzeba wykonywać dodatkowych badań przed ciążą. Do konfliktu dochodzi gdy mama ma czynnik Rh-, a dziecko Rh+. Pomiędzy mamą, a ojcem do konfliktu nie dochodzi. W pierwszej ciąży ryzyko, że coś złego się stanie jest bardzo znikome. Aby doszło do konfliktu krew dziecka musiałaby się przedostać do krwioobiegu mamy. Tak dzieje się podczas porodu, albo jeśli mama będzie miała w ciąży jakiś wypadek i dojdzie, np. do odklejenia łożyska. Jeśli dzieck odziedziczy krew po mamie i będzie miało czynnik Rh- to do konfliktu nie dojdzie. Warto zaczekać z kolejną ciążą, aby poziom przeciwciał znacznie spadł i aby kolejne dziecko nie było traktowane jak ciało "obce".

2015-08-13 13:34

Trochę ryzykowne podejście i ich i lekarza do tego. Słyszałamvi o czymś takim tylko wiec nie wiele wiem. Napewno sprawa ciężka ale jak każda para decydując się na dziecko chce jak najlepiej. Życzę powodzenia :-) Może się wypowie ktoś kto miał z tym do czynienia....