Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2327 Wątki)

Konflikt serologiczny a ciąża

Data utworzenia : 2015-08-13 12:45 | Ostatni komentarz 2016-07-24 11:25

mamula104

9805 Odsłony
28 Komentarze

Dziewczyny, tym razem do Was pytanie o planowanie ciąży z konfliktem serologicznym. Otóż moja siostra z mężem już od dłuższego czasu starają się o dzidziusia. Ona ma czynnik Rh- a on Rh+. Oczywiście w takiej sytuacji może u nich wystąpić konflikt serologiczny. Jednak świadomie chcą mieć dziecko. Czy planując ciążę powinni już teraz zrobić jakieś dodatkowe badania bądź jakoś się przygotować do ciąży z konfliktem serologicznym? Bo lekarz im powiedział, że dopiero jak będzie w ciąży to zrobią wszystkie badania.

2016-07-24 11:25

Zgadzam się ze teraz konflikt serologiczny nie stanowi już problemu. Lekarze odpowiednio prowadząc ciszę dbają o bezpieczeństwo mamy i dziecka. Jeśli mama ma grupę krwi z minusem zleca się zrobienie grupy krwi z odczytem Coombsa. Jeśli dziecko rodzi się z grupą krwi z plusem wtedy mama dostaje zastrzyk z immuglobiną. Bez tego zastrzyku organizm mamy wytworzył by przeciwciała zagrażające kolejnemu dziecku. Zastrzyk wtedy chroni mamę w czasie kolejnych ciąż. Moja mama ma grupę krwi Rh- tato Rh+ mama urodziła czwórkę dzieci ( trzy córki odziedziczyły Rh + po tacie i tylko synka Rh- po mamie). Wszyscy jesteśmy zdrowi.

2016-07-22 07:00

Moja siostra cioteczna ma grupe krwi -. Urodzila zdrowa coreczke.Teraz ma juz 2 latka. Najczesciej przy pierwszej ciazy jest ok. Trudniej przy kolejnej ale jesli ciaza jest dobrze poprowadzona to wszystko bedzie ok.

2016-07-21 23:23

Konflikt serologiczny w dzisiejszych czasach, przy galopującym rozwoju medycyny- nie stanowi już problemu.Ja to przeżyłam , gdyż mam minusową grupę krwi.W takim stanie urodziłam dwoje dzieci z kilkuletnią przerwą i przy drugiej ciąży nawet nie kontrolowano mi przeciwciał.Dzieci są zdrowe choć przyznam, że miałam wątpliwości.Natura ludzka jest przewrotna i wśród rodziców posiadających zgodną grupę krwi zdarzają się przypadki poronień lub chorób genetycznych.

2015-11-03 18:38

Nic się nie martw, też mam grupę Rh-, a planuję trójkę dzieci (; aktualnie konflikt serologiczny nie jest problemem dla medycyny, kobiety rodzą bez komplikacji zdrowe dzieci. Maluszek po Tobie odziedziczy brak antygenu D, nawet jeśli tatuś jest Rh+ to nie znaczy, że dziecko odziedziczy po nim czynnik Rh, jak już dziewczyny pisały wyżej. Poza tym w trakcie ciąży sprawdza się wystąpienie alloprzeciwciał, jeśli coś by się działo- lekarz na pewno zareaguje. (:

2015-10-28 10:49

moja siostra ma z mężem konflikt, urodziła 3 zdrowe córeczki, ale jedno dziecko poroniła. problemów z zajściem nie miała bo zaszła w ciąże jak nie miała 18 lat :) a dodam że jej pierwsza córka ma już 19 lat więc to było jakiś czas temu, medycyna sobie radzi z takimi przypadkami :)

2015-10-27 10:17

Roxi być może były, jednak w telefonie gdy wpisuje w wyszukiwarce niestety nic mi się nie wyświetla stąd więc mój wątek :) pewnie dużo lepiej korzystałoby się z forum lovi na telefonie, gdyby była aplikacja niestety takowej nie znalazłam :)

2015-10-27 10:08

Młoda mamo zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki,takie wątki już były(podała Ci je jamartynam) tam pewnie znajdziesz bardzo dużo informacji i doświadczenia wielu mam zachowując przy tym porzadek na forum :)

2015-10-26 23:08

Troszkę mnie uspokoiłyście nie powiem :) czasem od ludzi mało świadomych można dowiedzieć się takich głupot że człowiek sam głupieje, ale niestety w to wierzy. Całe szczęście że jest forum Lovi i jesteście Wy że można się dowiedzieć informacji z życia wziętych :) Jestem spokojniejsza i w sumie teraz już nie wykluczam z planów drugiego dzieciaczka :))