Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Problem z żylakami kończyn dolnych

Data utworzenia : 2015-04-12 16:44 | Ostatni komentarz 2024-11-04 12:20

Konto usunięte

6554 Odsłony
44 Komentarze

Witajcie !!! Postanowiłam poruszyć ten temat , chyba częściowo w ramach ostrzeżenia dla przyszłych mam i kobiet planujących dzieciaczka, gdyż sama się z nim borykam . Od młodych lat mam na łydce widocznego niewielkiego żylaczka. Przez całe życie nie dawał dolegliwości, chciałam z nim zrobić porządek, ale dostałam w międzyczasie prezent od losu- dzieciaczka. Gdzieś w 5 miesiącu ciąży zauważyłam, że pojawiają się nowe pajączki. Noga zaczęła strasznie boleć , pojawił się także ból w pachwinie, który bardzo utrudniał mi normalne funkcjonowanie. Okazało się, że to powstały nowy żylak. Hormony, ciąża, obciążenie organizmu przyczyniły się do tego. Od tego czasu chodzę z zabandażowaną nogą, bo to przynosi ulgę. Na szczęście obyło się bez zakrzepicy czy zatorów. Dziewczyny- jeśli macie problem z żyłami , zadbajcie o siebie jeszcze przed zajściem w ciążę.

2015-04-13 21:26

Ja miałam żylaki przed ciążą. Stoswałam smarowidła, tabletki. Niestety lekarz powiedział, że prócz lasera nie ma skutecznej metody by je zlikwidować, a podczas ciąży nie można stoswać nic... Agnieszka polecam Ci rajstopy o zwiększonym den antyżylakowe. U nas żylaki to przypadłość rodzinna- zastawki niestety mamy kiepskie.... i pamiętaj, że nie wolno używać żadnych masażerów. Naqet do stóp...

2015-04-13 21:16

Właśnie mam zamiar zrobić porządek z moimi. Po ciąży zobaczymy, czy będzie można je usunąć. Może w kolejnej ciąży będzie mniejszy problem, choć wiem, że jak mam tendencję do powstawania żylaków to może być różnie.

2015-04-13 20:56

Najlepiej zanim zajdzie się w ciąże usunąć żylaka. Z tego co wiem to chirurdzy zalecają pół roku odstępu od usunięcia żylaka do zajścia w ciążę. Lepiej wszystko zaplanować wcześniej niż się męczyć przez 9 miesięcy. Najgorzej jak końcówka ciąży wypadnie na upalne dni. Wtedy nogi mogą okazać się jeszcze wieekszym problem niż się spodziewaliśmy.

2015-04-12 17:22

Kobiety w ciąży mają tendencję do żylaków w dużej mierze dlatego że wzrasta nasza waga ciała zwiększa się nacisk na nogi a także występuje ucisk powiększającego się płodu i macicy na naszą żyłę główna. Zwiększa się nasza ilość krwi prawie o 1 litr także mięśnie mają co pompować, również wzrost hormonu progesteronu ma wpływ na nasze żyły - zmniejsza ich sprężystość , więc przepływ krwi jest wolniejszy. Potem nie dziwne, że krew z naszych kończyn ma wielką trudność przepłynięcia do serca, i dlatego rozpycha nasze naczynia żylne w których się zastała i powoduje ich obrzęki. Największe ryzyko na żylaki powstają gdy ktoś z naszych bliskich cierpi na tą dolegliwość mogliśmy ja "dostać" w genach. Aby uniknąć powstaniu żylaków należy kontrolować stale swoją wagę nie zakładać nogi na nogę najlepiej podłożyć gdy siedzimy pod nogi poduchę aby krew lepiej spływała do serca, unikać długiego stania, gorących kąpieli i opalania, spożywać suplementy które posiadają w składzie rutynę która wzmacnia nasze naczynia krwionośne:) W ciąży można nosić specjalne rajstopy antyzylakowe :P które "masują" zastałą krew. Polecane też są maści i żele z wyciągiem z kasztanowca który ma działanie łagodzące ból wzmacniające napięcie naczyń krwionośnych i przeciwzapalne. Po ciąży żylaki powinny ustąpić ale czasami niestety zostają, w tedy potrzebna jest konsultacja z lejarzem i najlepiej zabieg usunięcia żylaków.