Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Problem z żylakami kończyn dolnych

Data utworzenia : 2015-04-12 16:44 | Ostatni komentarz 2024-11-04 12:20

Konto usunięte

6555 Odsłony
44 Komentarze

Witajcie !!! Postanowiłam poruszyć ten temat , chyba częściowo w ramach ostrzeżenia dla przyszłych mam i kobiet planujących dzieciaczka, gdyż sama się z nim borykam . Od młodych lat mam na łydce widocznego niewielkiego żylaczka. Przez całe życie nie dawał dolegliwości, chciałam z nim zrobić porządek, ale dostałam w międzyczasie prezent od losu- dzieciaczka. Gdzieś w 5 miesiącu ciąży zauważyłam, że pojawiają się nowe pajączki. Noga zaczęła strasznie boleć , pojawił się także ból w pachwinie, który bardzo utrudniał mi normalne funkcjonowanie. Okazało się, że to powstały nowy żylak. Hormony, ciąża, obciążenie organizmu przyczyniły się do tego. Od tego czasu chodzę z zabandażowaną nogą, bo to przynosi ulgę. Na szczęście obyło się bez zakrzepicy czy zatorów. Dziewczyny- jeśli macie problem z żyłami , zadbajcie o siebie jeszcze przed zajściem w ciążę.

2024-11-04 12:20 | Post edytowany:2024-11-26 10:16

Cześć, miałam coś podobnego i faktycznie najpierw starałam się radzić sobie sama, stosując kremy wzmacniające naczynia i unikałam długiego stania. Trochę pomagało, ale z czasem zaczęły pojawiać się nowe zmiany. Wtedy zdecydowałam się na konsultację z chirurgiem naczyniowym i nie żałuję. Dowiedziałam się, że takie zmiany mogą być początkiem problemów z krążeniem, więc warto to monitorować. Lekarz zaproponował mi laserowe usuwanie, co było mniej inwazyjne niż myślałam.
https://chelmza365.pl/pl/651_artykuly-sponsorowane/7085_chirurg-naczyniowy-czy-angiolog-kogo-wybrac-w-przypadku-problemow-z-naczyniami-.html

2024-11-04 10:39

Hej, od jakiegoś czasu mam takie czerwone naczynka na udach, a ostatnio zauważyłam też coś podobnego na łydkach. Trochę mnie to martwi, ale nie wiem, czy to już coś, z czym trzeba iść do chirurga naczyniowego, czy można to jakoś kontrolować domowymi sposobami?

2023-08-24 18:28

Ważne żeby te żylaki uciskać. Słyszałam,  że można nosić opaski uciskowe. Jednak rajstopy czy pończochy ładniej wyglądają podczas wyjśc czy wyjazdów.

2023-08-24 15:42

Używałam chyba tych samyxg

2023-08-24 13:21

Piszecie tu o rajstopach przeciw żylakowych. Czy macie jakieś polecane? Czy np takie - https://veera.pl/produkty-uciskowe - są okay? Nie korzystałam nigdy z takich rajstop lub pończoch.

I co poza takimi pończochami/rajstopami można robić?

2015-06-22 13:46

O nich to mogłabym pisać i opowiadać godzinami :). Jeśli jednak chodzi o żylaki, to nakłada się pijawki na nogi ( po ukąszeniach zawsze zostaje ranka, ale od skóry zależy, czy mniej czy bardziej widoczna). Uczucie jej ugryzienia i ssania porównywalne jest do poparzenia pokrzywą. Zabieg trwa około 1h, chyba, że wcześniej się same odczepią. Jeśli nie, to po godzinie i tak je ściągam, bo tylko wtedy żerują nic nie dając w zamian. Ich zadaniem w przypadku żylaków jest nie tylko likwidacja istniejących zakrzepów, ale również zapobieganie powstawaniu kolejnych (leki stosowane na żylaki nie rozpuszczają powstałych zakrzepów) i sprawienie uczucia lżejszych nóg. Niestety sam żylak raczej rzadko ulega "wchłonięciu". W ciąży stosowanie pijawek jest jednak przeciwwskazane!

2015-06-21 17:44

Małe teź bolą, szczególnie ja wychodzą.. Hirudo powiedz coś więcej nt pijawek

2015-06-21 16:32

Polecam moje ulubione pijawki :). Chętnie sama je założę w ramach pełnionych przez moją firmę usług :)