Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

34 tydzień, napierająca główka na szyjkę

Data utworzenia : 2014-11-25 13:12 | Ostatni komentarz 2016-09-16 21:24

k.mlodozeniec93

60334 Odsłony
27 Komentarze

Witam, dziś byłam u swojego ginekologa ponieważ od kilku dni czuję silne kłucie-ciągnięcie w pochwie i bez przerwy biegam do wc, czasami nawet nie oddaję moczu. Na badaniu dopochwowym lekarz stwierdził, że szyjka nie jest skrócona (4cm), ale synek jest ułożony bardzo nisko i napiera na moją szyjkę. Doktor powiedział, że to, że szyjka na dzień dzisiejszy jest w porządku nie oznacza, że nie skróci się szybciej. Dodam, że od kilku miesięcy przyjmuje no-spa forte i scopolan, ponieważ jest zagrożenie porodem przedwczesnym, ale lekarz kazał mi powoli odstawiać regularne branie leków, mam je przyjmować tylko przy bólach, skurczach lub napinającym się brzuszku, gdzie miewałam już bardzo silne skurcze i napinanie go. Czy któraś z Was może przechodziła przez to samo? Bardzo proszę o odpowiedzi.

2014-11-25 19:53

witaj, nie denerwuj sie, ja chodziłam (z główką w kroczu" od 26 tyg ciazy, Głowa była tak nisko że miałam problem z zaaplikowaniem luteiny dopochwowej :) a szyjka 3 cm zwrócona w str krzyża. Donosiłam ciąże do 36 tyg ale nie z powodu nisko wstawionej główki a z powodu bezwodzia. Na tym etapie ciązy główka może schodzić coraz niżej, jeżeli szyjka zaczełaby sie niepokojąco skracać, zauważyłabyś np lekkie plamienie (co sie zdarza przy skracaniu i rozwieraniu szyjki) zgłos sie na kontrole, chociaz na tym etapie ciazy i tak wskazane są już częste kontrole. Staraj się odpoczywac, nie dzwigaj itp i bedzie wszystko ok!

2014-11-25 18:15

Lekarz nie mówił nic na temat podawania tego zastrzyku. W 31 tygodniu byłam na ostatnim USG i stwierdzono, że synek ma już odruch oddychania, więc może dlatego nie zaproponował podania. Już od około 24 tygodnia przyjmuję te leki, ale dziś lekarz mi powiedział, że powinnam już powoli je odstawiać, ponieważ ciąża jest już dosyć wysoko i może zaszkodzić branie ich. Trochę się martwię, że nie dotrwam chociaż do tego 37 tygodnia.

2014-11-25 17:27

Ja od 11 tygodnia ciąży brałam nospe forte , luteine, magnez też z powodu ciąży zagrożonej przedwczesnym porodem. Około 26 tygodnia miałam bardzo silne skurcze i skróciła mi się szyjka a do tego bardzo obniżyło mi się łożysko. Wtedy odczuwa się straszny napór na pęcherz czego konsekwencją sa częste wizyty w toalecie. Bardzo ważne jest aby dużo odpoczywać, leżeć , nie przemęczać się , zażywać magnez ( u mnie bardzo dobrze działały kroplówki- ale trzeba je podawać w szpitalu) i oszczędzać się szczególnie że jeszcze kilka tygodni Pani zostało do rozwiązania. Nie pisze Pani czy lekarz zaproponował Pani Celeston - na rozwinięcie płuc dzidziusia , ja w 30 tyg. poprosiłam o podanie tego zastrzyku tak na wszelki wypadek. Najlepsze co może Pani teraz zrobić to odpoczywać a jeżeli skurcze będą regularne zasięgnąć porady lekarza.