Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72910 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2024-02-10 00:43

Też sobie myślę, że może bez smarowania byłoby jeszcze gorzej. Ja też już miałam rozstępy od uda aż po pupę. Pojawiły mi się w czasie dorastania. Teraz po ciąży przybyło kilka następnych z przodu uda, ale to takie małe pajączki. 

2024-02-09 22:49

Ja naprawdę sumiennie od początku ciąży smarowałam nogi i brzuch rano i wieczorem i rozstępy mam może gdybym nie smarowała kondycja mojej skóry była gorsza ale to już mogę tylko gdybać 

2024-02-09 20:36

na udach to ja już miałam przed ciążą bo to jedyne miejsce gdzie przybierałam na masie ciała i jak schudłam to tam zaraz rozstępy i na pupie jeszcze. Na biuście mi się zrobiły przy kp, ale potem znikły jakoś więc może to smarowanie coś dało 

2024-02-09 20:22

Lea&Leo mam to samo na udach też rozstępy mimo smarowania nie jedzenia słodkiego i codziennych spacerów rozstępy mam. Także genetyka robi robotę. 

2024-02-09 19:58

Tak genetyka w głównej mierze. Jak ktoś nie ma predyspozycji do rozstępów to nawet jak się nie będzie smarował to nie będzie ich miał. Natomiast jak już ktoś ma predyspozycje to wtedy warto się wspomóc jakimiś smarowidełkami:).

2024-02-09 19:02

Wydaje mi sie, że to w dużej mierze genetyka. Mi smarowanie olejkiem migdałowym nie pomogło się uchronić i mam cały brzuch w rozstępach. Po porodzie pojawiły się też na piersiach i co dziwne na udach, gdzie uda przecież mi od porodu nie urosły.

2024-01-31 22:28

Na rozstępy pomógł mi Olejek Busajna, najlepszy jest. Naturalny skład, pięknie pachnie, super nawilża i ujędrnia skóre . Jest ona jak wyprasowana 

2022-11-21 17:17

Olaleksandra94 to masz super. Ja w pierwszej ciąży też nie miałam a właśnie teraz przy drugiej to już jakieś sie pojawiają ale właśnie to wynika z nieregularnylego smarowania się i też genetyczne niestety