Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2335 Wątki)

Ryby, orzechy, grzyby w ciąży

Data utworzenia : 2014-08-11 10:58 | Ostatni komentarz 2016-12-07 10:41

Konto usunięte

20019 Odsłony
241 Komentarze

Jestem w 6 miesiącu ciąży i zastanawiam się czy mogę jeść ryby wędzone? Jadam ryby na parze, smażone (bo mi smakują najbardziej) ale jeszcze w czasie ciąży nie jadłam wędzonych . Kiedyś gdzieś przeczytałam , że nie można i od tej pory nie jem wędzonych ryb;/ Tak samo ostatnio mąż jadł śledzika w oleju i occie i też miałam ochotę ale powstrzymałam się. Tak samo czy można jeść orzechy (migdały, nerkowce, pistacje itd.) oraz grzyby (smażone oraz w occie)?Czy nie zaszkodzi maleństwu?

2014-08-11 11:07

Ryby wędzone możesz spokojnie jeść. Też miałam wątpliwości, ale mój ginekolog je całkowicie rozwiał. Orzechy są wręcz wskazane! Zawierają wiele cennych składników. Jedzenie w ciąży orzechów nie powoduję też późniejszej alergii u dziecka jest wręcz odwrotnie. Dzieci mam jedzących orzechy rzadziej są na nie uczulone. Z tymi grzybami to jest tak, że mogą być z nieznanego źródła i możesz się otruć. Tyko dlatego mówią, że nie powinno się jeść. jeśli są z pewnego źródła to nie ma żadnych przeciwwskazań. Ocet w rozsądnych ilościach również nic złego nie zrobi.