Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Skutki porodów

Data utworzenia : 2014-06-11 11:35 | Ostatni komentarz 2016-10-03 19:44

marcelkag

3637 Odsłony
37 Komentarze

Witam, ostatnio spotkałam się z wieloma negatywnymi skutkami cięcia cesarskiego dla dziecka, zaczęłam trochę drążyć temat i okazuje się, że to prawda. Przechodzenie przez kanał rodny pobudza receptory w skórze dziecka, które podczas porodu przez cięcie cesarskie nie zostają pobudzone. Podobno skutkuje to nadwrażliwością dzieci rodzących się przez cc. Przeczytałam tez, że osoby po cc w dorosłym życiu mają zapał do osiągania jakiś celów, ale odpuszczają i nie kończą swoich planów. Nie wiem czy to prawda czy nie, ciężko mi się z tym zgodzić, ciekawa jestem Waszych opinii? Czy zauważyłyście jakieś negatywne skutki cc u Waszych dzieci? Słyszałam też o arteterapii, która leczy poprzez zmysły zaburzenia wynikłe m.in. z ciężkich porodów, również naturalnych jak i po cc. Mam znajomą pracującą z dziećmi z zaburzeniami i jednym z pierwszych pytań wywiadu z rodzicem na początku brzmi jaki był poród, czyli jest to najwyraźniej kwestia rzutująca na nasze życie. Na pewno nie jestem za cc bez wskazań medycznych, niektóre kobiety z wyboru chcą takiego porodu, ja tego wyboru nie rozumiem.

2014-06-11 18:01

Noworodek urodzony drogami natury szybciej i łagodniej adaptuje się do środowiska poza brzuchem mamy. Podczas przechodzenia przez kanał rodny przygotowuje swoje drogi oddechowe do oddania pierwszego krzyku naturalnie wyciskając z siebie zalegający śluz. Cóż tu pisać. Poród naturalny a cięcie cesarskie to dwie odległe od siebie sprawy. Uważam jako położna, że jeśli trzeba, i tak nie myśli się o skutkach późniejszych z wykonanego cięcia cesarskiego, tylko wybiera się bezpieczniejszą drogę dla narodzin dziecka.

2014-06-11 16:34

marcelkag mam nadzieję ze z tym odpuszczaniem sobie założonych celów to nie prawda bo mój synek urodził sie przez cc... Ale jak narazie skutków ubocznych żadnych nie zauważyłam

2014-06-11 15:16

Tak zgadzam, się dziewczyny z Wami ale jeżeli dla dobra i zdrowia dziecka trzeba wykonać ciecie to nie ma się nad czym zastanawiać. Ja na razie u mojego synka nie zauważyłam żadnych niepokojących mnie zachowań więc możę u nas nic nie wyjdzie złego z Ciecia cesarskiego. Ale ja tez dużo czytałam wczesniej i miałam mieszane uczucia

2014-06-11 14:17

To prawda jeżeli nie ma przeciwskazań powinno rodzić się naturalnie, daje to wiele korzyści dla dziecka, ale niestety życie weryfikuje bardzo dużo i czasami pojawiają się przeciwskazania, które niestety eliminują poród naturalny. Ja osobiście jestem za porodem naturalnym. Niestety czeka mnie cesarka. Znam dużo dzieci, które przyszły na świat przez cc i są zdrowe, bardzo dobrze się rozwijają i nie maja problemów z napięciem mięśniowym. A oto ciekawy artykuł: http://wizaz.pl/Mama-z-klasa/Porod-i-polog/Naturalny-czy-cesarka

2014-06-11 14:05

Ja nie wyobrażam sobie porodu z cc, wiadomo jeżeli są wskazania to oczywiście, ale mam znajomą, która od razu powiedziała, że nie będzie rodzić naturalnie (urodziła kilka dni temu przez cc). Może takie kobiety boją się bólu, albo że nie dadzą sobie rady... Nie mam za bardzo styczności z dziećmi urodzonymi przez cc, bo praktycznie wszystkie moje znajome rodziły naturalnie. Poza tym dla mnie to był priorytet urodzić naturalnie, ten moment kiedy kładą Ci maluszka na brzuchu tuż po urodzeniu jest dla mnie bezcenny. Wtedy maluch się uspokaja słysząc znajome bicie serca mamy i zaczyna budować się więź między mam a dzieckiem.