Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

WSPARCIE DLA MŁODYCH MAM

Data utworzenia : 2014-03-07 14:33 | Ostatni komentarz 2015-02-27 15:09

B.Szydelko

4830 Odsłony
27 Komentarze

Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 17lat.Spotkałam się z bardzo przykrymi komentarzami na swój temat.Bo sama z ,,brzuchem,,... że nigdy nie ułożę sobie życia, nie skończę szkoły.Maleństwo urodziłam u klasie drugiej szkoły średniej.Liceum ukończyłam z bardzo dobrymi wynikami.Maiłam tryb indywidualny i mogłam to pogodzić z opieką nad maleństwem.Nie mówię, że było łatwo ale udało się.Zdałam maturę i osiągałam wyznaczone sobie cele.Życie też sobie ułożyłam.Wyszłam za mąż.W październiku 2013r. urodziłam synka. Wszystko to, dzięki wsparciu najbliższych osób.Jest to na prawdę bardzo ważne.Nigdy nie krytykujmy młodych dziewczyn w ciąży.Nie znamy jej losu,nie możemy oceniać...Takie osoby potrzebują wsparcia bo łatwo nie mają.Krytyka nie pomaga-to boli.Kocham moje dzieci ponad życie i uważam,że jestem dobra mama i wartościowym człowiekiem mimo tego że młodo urodziłam dziecko. Osobom w podobnej sytuacji polecam do korzystania z pomocy fundacji.Nie bójmy się, od tego są i mogą wiele pomóc. A czy wy, drogie mamy znacie podobne sytuacje? jak reagujecie na młodą dziewczynę z brzuszkiem?

2014-03-07 16:07

ja mam 24 i 6letnią córkę;) jestem z niej dumna.wychowałam i wychowuje na dobrego człowieka.Jest wspaniała! Bardzo dojrzałam dzięki moim dzieciakom.A gdy urodziłam Oliwkę pomagali mi tata i babcia.Bardzo brakowało i mojej mamy w tym okresie.Niestety zmarła gdy miałam 13lat.

2014-03-07 15:39

znam, kilka koleżanek chodziło z brzuszkiem w liceum. Powiem wam szczerze że obserwując chociażby swoje otoczenie mam wrażenie że niektóre młode matki są bardziej dojrzałe niż te, które są starsze wiekiem.

2014-03-07 14:47

Ja znam :) moja przyjaciolka urodzila synka jak miala niecale 18 lat, slyszala podobne komentarze ;) teraz ma niecale 28, z ojcem dziecka nie jest, poltora roku temu wyszla ponownie za maz i teraz jest w terminie i ma rodzic corcie :) skonczyla studia, ma stala prace, lepiej nawet niz ja :) w obecnych czasach jak ma sie wsparcie rodziny, mam na mysli, rodzicoe, rodzenstwo, to ciaza w mlodym wieku nie jest problemem a pomysl sobie jak fajnie ma teraz - 28lat i 10letni syn, najmlodsza na wywiadowkach :p hehe a powaznie, jak sie zaprzemy to nic nie jest w stanie nas zlamac :))