Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Pozycje snu.

Data utworzenia : 2014-01-13 11:03 | Ostatni komentarz 2014-10-04 20:05

A.Sosnowska

9334 Odsłony
54 Komentarze

Witam dziewczyny chciałam zapytać w jakich pozycjach w czasie ciązy juz zaawansowanej najlepiej w 3 tc jesli brzuszek jest juz dosć duży jest wam zasnąć? Bo ani lewy bok ani poduszka cybuszka niestety mi nie pomagają .

2014-01-13 17:08

W ciąży zwłaszcza w III trymestrze mogą pojawić się problemy z zasypianiem, lub częstym budzeniem się związane z niemożnością znalezienia wygodnej dla siebie pozycji, wzmożoną aktywnością naszego malucha w porze nocnej oraz parciem na mocz ;(.Tak jak Olga pisze/ radzi warto zadbać o dobre przewietrzenie sypialni przed spoczynkiem, możemy również na kilka godzin ( 2 - 3 godz.) przed spaniem udać się na krótki, niewyczerpujący spacer.Nie należy przed wieczornym spoczynkiem się przejadać i spożywać obfitej ilości płynów bo to z pewnością zakuci nam sen, kolejną wizytą w toalecie. Jeśli cierpimy na bezsenność zamiast się denerwować i rzucać na łóżku przeczytajmy kilka stron ulubionej książki, posłuchajmy dobrej muzyki i spróbujmy ponownie zasnąć.

2014-01-13 16:49

Mam podobnie... przekręcam się z boku na bok, aż zasnę sama nie wiem kiedy ... gdy mnie obudzi pęcherz w nocy to zaraz budzi się maleństwo i już też nie śpię przez 1-2 h ... do tego dochodzą bóle nóg więc nie ma co się nastawiać, że można się wyspać ... Ale myśl, że to już końcówka dodaje mi skrzydeł i pozwala przetrwać ;)

2014-01-13 16:39

Niestety, ale musisz się z tym pogodzić. W ciąży, a szczególnie w trzecim trymestrze, tak to już jest, że się nie śpi. Polecam przed samym pójściem spać porządnie wywietrzyć sypialnię. Takie rześkie powietrze naprawdę pomaga w zasypianiu. Ja z reguły zasypiam właśnie na lewym boku, chociaż zdarza mi się na prawym, zawsze z moim rogalem ciążowym. Gorzej faktycznie w nocy, jak się obudzisz i musisz iść do toalety. Mi w takich sytuacjach zdarza się nie spać przez kolejne 2-3 godziny. Wmawiaj sobie że w ten sposób przyzwyczajasz się do zarwanych nowy, jak już się maleństwo pojawi na świecie :)

2014-01-13 14:36

No tak dokładnie mam tak samo, najgorsze właśnie że jak już uda mi się jako tako zasnąć to budzi mnie pełen pęcherz :(

2014-01-13 14:32

ja zanim zasnęłam robiłam rundkę przez wszystkie możliwe pozycje aż w końcu zasypiałam, nawet nie pamiętając kiedy i jak :)

2014-01-13 14:03

Chyba trzeba to przezyc :) ja uzywapam dwoch poduszek ciazowych i lezalam tak nie calkiem na lewym boku, zmienialam tez czasem na prawy, ale i tak bylo niewygodnie, zwlaszcza,ze koncowke musialam lezec caly dzien... No i chodzenie do toalety ciagle wiec nawet jak pozycje sie znajdzie po chwili trzeba wstac a pozniej znowu ciezko ja znalezc :) no i nie sprawdza sie powiedzenie "spij spij bo pozniej nie bedziesz mogla", bo wlasnie w ciazy jest problem ze spaniem :))