Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Endometrioza

Data utworzenia : 2013-11-18 10:05 | Ostatni komentarz 2024-02-14 14:57

konto usunięte

9439 Odsłony
30 Komentarze

Jakiś rok temu miałam straszne boleści brzucha.Internistka kazała mi się przebadać u ginekologa,gdyż podejrzewała u mnie endometriozę.Ma ją moja mama a choroba jest dziedziczna. Oczywiście zrobiłam wcześniej badania,usg jamy brzusznej.I wyszły idealnie.Ginekolog po zbadaniu mnie wykluczyła tę chorobę,ale powiedziała że w stu procentach można ją tylko wykryć za pomocą laparoskopii inaczej się nie da.Stwierdziła,że szkoda psuć mój brzuch jeśli rodziłam naturalnie,no chyba że nie będę mogła zajść w ciążę przez długi czas to wtedy będzie to konieczne.Na szczęście zaszłam w ciążę, co nie wyklucza że w przyszłości może mnie nie dopaść endometrioza. Krótki filmik o Endometriozie http://www.youtube.com/watch?v=Ll95kXQtaNs&feature=youtu.be A czy Wy miałyście kiedykolwiek podejrzenie endometriozy?Czy w Waszych rodzinach występuję?

2024-02-14 14:57

Znam kilka dziewczyn z endometriozą. Rzeczywiście ten problem jest teraz coraz częściej spotykany. Słyszałam również, że to choroba, którą ciężko jest zdiagnozować. Wiele dziewczyn choruje latami nie mając o tym pojęcia. Z tego co wiem, to przy tej chorobie ważne jest aby zadbać o zdrową dietę i regularne ćwiczenia. Nawet jeżeli nie ma 100% pewności do co choroby, to zdrowe odżywianie i ruch nigdy nie zaszkodzą a mogą bardzo pomóc.

2024-02-14 11:20

endometrioza to niestety teraz bardzo częsty problem i coraz więcej kobiet ją posiada. Ciężka w diagnozie i cieżka w leczeniu 

2024-02-14 11:06

Coraz więcej słyszy się teraz o tej chorobie. U koleżanki zdiagnozowano po ciąży i guzki osadziły się w bliźnie po cc. Swoją drogą byłam pewna, że tylko jajników to dotyczy. Że guzki nie przemieszczają się 

2024-02-14 09:53 | Post edytowany:2024-02-19 10:48

U mnie to wyglądało tak, że lekarz najpierw o wszystko pytał. Jak, gdzie i kiedy boli.. zebrał cały wywiad, kiedy ostatnia miesiączka itp. Zrobił usg, zbadał i powiedział, że to początek endometriozy. Dostałam tabletki "slinda" i od czerwca nie mam miesiączki, komfort życia zdecydowanie lepszy! Wyszły mi jeszcze jakieś nadżerki i zrobili mi cytologię. Mam się kontrolować raz w roku.
Mogę od siebie również dać namiar na ginekologa z Rzeszowa z dużym doświadczeniem https://ginekolog-rzeszow.pl

2022-07-19 08:51

Mazia to prawda to jest straszna choroba, najważniejsze że w porę zdiagnozowana i że koleżanka trafiła na dobrego lekarza. 

2022-07-14 23:08

Moja szwagierka też ma endo metry ją ze ale ona już od Chowana dwójką nastoletnich dzieci

2022-07-14 09:29

Moja koleżanka ma endometrioze najważniejsze jest wczesne wykrycie tej choroby i odpowiednie leczenie wtedy można sobie z nią bez problemu poradzić i z nią żyć planować i starać się o dzieci :) 

2022-07-14 09:06

Dobrze,że trafiłaś na dobrego lekarza, który Ci pomógł bo niestety endometrioza jest ciężko do zdiagnozowania