Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Bezpieczeństwo

Kobieta stoi w kuchni i miesza drewnianą łyżką jedzenie w rondelku. Ma blond włosy, czerwony sweter i fartuch kuchenny przepasany w pasie. W tle widać okno, lodówkę, zmywarkę i rzeczy na blacie kuchennym.

Praktycznie w każdej kuchni znajdują się jakieś bakterie, dlatego chciałabym przytoczyć

Kilka zasad, które pozwolą nam na wyeliminowanie bakterie z naszego życia i pożywienia, które dajemy naszemu dziecku.

1. Utrzymuj w czystości przybory kuchenne.

2. Zawsze myj ręce przed przygotowaniem posiłku, w momencie karmienia dziecka lub po zmianie pieluszki.

3. Przygotowując posiłki pamiętaj o tym, by mieć na sobie fartuszek, dzięki czemu zarazki znajdujące się na ubraniach nie będą miały kontaktu z przygotowywanym posiłkiem. W przypadku długich włosów – zwiąż je gumką.

4. W twojej kuchni powinny znajdować się dwie deski do krojenia – jednej używaj do surowego mięsa, drugiej do innych produktów.

5. Kupuj żywność najwyższej jakości, szczególnie owoce i warzywa, nie kupuj na raz więcej niż na kilka dni.

6. Przygotowane jedzenie przechowuj zawsze w zamkniętych pojemnikach w tylnej części lodówki. Nigdy nie trzymaj przygotowanej mieszanki mlecznej na drzwiczkach, gdyż jest to najcieplejsza część lodówki i trudno utrzymać tam temperaturę poniżej 4 stopni.

7. Nie zostawiaj gorących potraw do przestudzenia. Wkładaj je do płytkiego pojemnika i umieszczaj go w naczyniu z zimną wodą tak, aby jak najszybciej ostygły, zanim schowasz je do lodówki.

8. Nie rozmrażaj mięsa pozostawionego w wodzie przez pół dnia, warto rozmrażać mięso w lodówce.

9. Kiedy podgrzewasz jedzenie z lodówki doprowadź je do wrzenia i podawaj po przestudzeniu.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}