Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

uszka od kiedy można moczyć w kapieli

Data utworzenia : 2014-03-10 19:47 | Ostatni komentarz 2016-01-10 23:00

Paulina91

41541 Odsłony
119 Komentarze

Wiem że temat o higienie uszu już istnieje jednak chciałabym wiedzieć od kiedy można moczyć? Niektórzy twierdzą że moczyć można od początku inni ze nie

2014-03-11 13:16

Widzicie ja do tej pory nie zanurzałam a teraz faktycznie się boję że jak zacznę to robić to do małej może się jakieś choróbsko przyplątać skoro jest przyzwyczajona do czegoś innego...

2014-03-11 10:35

To,że nie można moczyć uszek to jakiś stare ,bardzo stare przekonanie.Jak poszłam kiedyś w odwiedziny do koleżanki ta opowiadała mi właśnie jak bardzo teściowa pilnuje by uszu podczas kąpieli małemu nie moczyła.Gdy myła go w wanience nawet uszka specjanie ręką zatykała by woda do nich nie wpłynęła.Tak ją teściowa nastraszyła zapaleniem uszu,że każda kąpiel była dla niej bardzo stresująca,tym bardziej że jej teściowa zawsze stała i tego pilnowała.Dopiero gdy dowiedziała się,ze ja kąpie normalnie sama przestała cudować.Moje dziewczyny lubią się położyć do wody uszka wtedy są zawsze zanurzone,przecież jak dziecko pływa też się do uszu woda wlewa.Jak były maleńkie to nie raz uszka się zmoczyły przy myciu włosków.Dodam,że moje dziewczyny nigdy na uszy nie chorowały,czapeczki po kąpieli również nie zakładałam.Tak że spokojnie jak woda dostanie sie do uszu nic się nie stanie.Moje dziewczyny jak im się naleje woda to automatycznie kręcą głową w jeden i drugi bok i woda się wylewa:)

2014-03-11 09:56

Pierwsze słyszę, żeby nie moczyć. Ale Paulina, w artykule zapewne chodziło o to, jak mówi Samanta, żeby nie zawiało dziecka po kąpieli :)

2014-03-10 20:22

My zaczęliśmy kąpać Jasia od samego początku i nie dbaliśmy o to by nie moczyć uszek a to dlatego że nikt nam tego nie mówił. Ale wszystko jest dobrze i nic z uszkami się nie stało.

2014-03-10 20:19

Paulina91 nawet jeśli do uszka wleci woda to nie ma się co martwić, kiedyś wyleci. Noworodkowi po umyciu główki i uszek dobrze jest na chwilę założyć czapeczkę, żeby go nie owiało. Niemowlakowi wystarczy dobrze osuszyć małżowinę ręcznikiem, a w środku delikatnie specjalnym patyczkiem.

2014-03-10 20:03

Szczerze mówiąc nie wiem ale będąc w ciąży czytałam w jakimś poradniku aby lepiej nie moczyć bo sprzyja to zapaleniom ucha i przyznam że nawet teraz tego nie robię chociaż mała ma 7 miesięcy a tam jak dobrze pamiętam było napisane żeby unikać tego do 6stego miesiąca. Oczywiście moczyć w kąpieli uszka moczymy ale ich nie zanurzamy... Jakoś tak się przyzwyczaiłam i się tak teraz zastanawiam czy w ogóle dobrze robię...

2014-03-10 19:53

Paulina a dlaczego uszek nie można niby moczyć? Pierwsze słyszę.. Ja od zawsze jak kąpałam Małego był umyty cały - z każdym zakamarkiem. Do teraz uwielbia się moczyć na pleckach mając całą zanurzoną głowę (z uszami) prócz twarzy..; ) Jeżeli woda wleci do ucha to i tak wyleci sama (może czasem z odrobiną pomocy mamy przy przekładaniu dziecka z boku na bok) ale ta woda nie jest groźna - ważne jednak, aby uważać na uszka dziecka - od razu po kąpieli właśnie przez możliwość dostania się wody do ucha, nie wychodzić na zimne, uważać na wiatr itp.