Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Pielęgnacja oczu niemowląt

Data utworzenia : 2013-12-01 10:19 | Ostatni komentarz 2016-03-23 22:15

Moniqell

19897 Odsłony
85 Komentarze

Oczy niemowlęcia są bardzo delikatne. Nie trudno o ich podrażnienia. Maluszki często płaczą i trą oczka, a to wpływa na rozwój infekcji. Warto wiedzieć jak prawidłowo o nie dbać by dziecko było zdrowe i szczęśliwe. Bezpośrednio po porodzie do oczu dziecka zakraplany jest azotan srebra (może niektóre z Was nawet zauważyły po nim ślady na policzkach dziecka). Chroni to dziecko przed zakażeniem bakteriami i drobnoustrojami, które mogłyby być źródłem infekcji dla maluszka. Często po przebudzeniu niemowlęta mają kłopot z otwarciem oczu na skutek sklejenia nadmiarem wydzieliny. Absolutnie nie można oczu wycierać, czyścić suchym gazikiem czy innym materiałem. Takie działanie może podrażnić wrażliwą skórę dziecka i doprowadzić do uszkodzeń i infekcji. W pierwszych tygodniach życia najlepiej oczyszczać oczy gazikiem zamoczonym w letniej, przegotowanej wodzie ewentualnie soli fizjologicznej lub specjalnym preparacie Physiodose. Moja mama zalecała mi użycie naparu z rumianku jednak nie zastosowałam się do tego. Wiele dzieci ma uczulenie na rumianek i w takim wypadku zamiast pomóc to szkodzi. Jeśli widzimy że oczy dziecka nadmiernie ropieją można przemyć je wacikiem zamoczonym w letnim, mocnym naparze z czarnej herbaty. Jeśli to nie pomoże należy jak najszybciej zgłosić się z dzieckiem do lekarza. Warto pamiętać o tym, że do przemywania należy używać czystych, jałowych gazików. Jeden gazik powinien być użyty do jednego oka na jeden ruch czyli jednorazowe pociągniecie od zewnątrz do kącika oka.. W razie potrzeby należy użyć świeżego wacika do powtórzenia czynności. Niekiedy maluszkom mogą nadmiernie łzawić oczy. Często jest to objawem infekcji np dróg oddechowych. Moja córeczka zawsze jak ma katar to łzawi jej prawe oko. Bardzo pomaga wtedy masaż kącików oczu (najlepiej jak lekarz pokaże jak to robić). Dbajmy więc o oczy naszych pociech bo zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko.... i spokojna mama.

2016-03-23 22:15

Bealia z jakiegos konkretnego powodu czy tak porostu, bo ja sie z t nie spotkalam

2016-03-23 22:13

ja nie przemywałam solą i oczka zawsze były ładne :) Bealia moja siostra musiała córce masować kanaliki bo zaczęły się przytykać, a jakby się zatkały to by musiała mieć zabieg robiony

2016-03-23 16:43

Dzis bylismy z synkiem na kontroli w sprawie zoltaczki ale nie otym tu. Co do pielegnacji oczu dziecka to nam pani doktor kazala masowac kanaliki tz jest to takie mijejce miedzy nosem a oczami u nasady nosa w kaciku oka. Czy wy tez sie z tym spotkaliscie?

2016-03-12 10:12

Bealia pieluszki i chusteczki to najmniejszy problem. W każdym markecie dostaniesz od reki. Więc nie ma się czym stresować. :)

2016-03-12 09:31

Ja juz zakupilam sol i gaziki a raczej maz to uczynil. Brakuje nam jeszcze pieluszek i chusteczek wilgotnych.

2016-03-11 22:44

Oczka faktycznie przemywa się solą fizjologiczną ale i można przegotowanej wodzie. Nie jest konieczna sól ale ona kosztuje nie dużo więc wg mnie warto kupić. :)

2016-03-11 22:13

Do przemywania oczu używałam sól fizjologiczną przez pierwsze dni , a potem myłam w przegotowanej wodzie.

2016-03-08 20:33

Też używałam sól fizjologiczną i uważam, że jest najlepsza. Teraz nie używam niczego.