Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Od kiedy podawać mleko "sklepowe" krowie

Data utworzenia : 2014-07-08 18:28 | Ostatni komentarz 2016-02-16 14:17

A.Smaga

18440 Odsłony
47 Komentarze

Mój synek kocha wszystko co jest na mleku słyszałam jednak że mleka modyfikowanego nie można gotować więc zastanawiam się od kiedy podawać mu normalne mleko krowie ze sklepu a może jednak prosto od krowy bo taką możliwość też mam. Mały ma 10mies. i jada tylko deserki mleczne stąd moje pytanie.

2016-02-16 14:17

Ostatnio czytałam że pierwsze mleczne posiłki/deserki można podawać już od pierwszego roku życia. Należy jednak uważać i wprowadzić gi w niewielkiej ilości np w budyniu. Mleko krowie może dziecko uczulic. Ma dużą ilość białka i drastycznie podniesienie go w diecie dziecka może spowodować problem z nerkami. Ja uczyłam się że najbezpieczniej wprowadzić mleko krowie po 2 roku życia. Jeśli chodzi o tłuszcz mleczny to należy wystrzegać się tych nisko procentowych, najlepsze będzie 2% lub 3,2%.

2016-02-16 13:27

A które mleko jako pierwsze podalyscie swoim dzieciom ? Takie co jest w sklepie w lodówce ? Ilu procentowe?

2014-07-23 15:16

mieliśmy robione testy i nie ma uczulenia. po serach również nic mu nie było

2014-07-23 12:53

Moim zdaniem jeżeli dziecko nie jest alergikiem i nie ma skłonności do alergii to niewielkie ilości mleka krowiego, oczywiście co najmniej pasteryzowanego i bardzo świeżego, do przygotowywania potraw można spróbować, a jak mały będzie miał objawy jakiekolwiek złej tolerancji alergenu to odstawić i czekać minimum 6 miesięcy wtedy.

2014-07-23 12:01

Ale zwykły jogurt czy mleko od krowy można zaczynać podawać z głową jak wszystkko

2014-07-23 11:36

aaaa i kefir zawiera drożdze kefirowe saccahromyces kefiri, które generalnie fermentują laktozę po przekształceniu w glukozę, do alkoholu, więc kefir zawiera nawet do 0,5% alkoholu etylowego w zależności od rodzaju...

2014-07-22 19:36

U mnie na studiach sugerowali, że akurat kefir to zdecydowanie później, najlepiej około 3-4 roku życia, bo kwas mlekowy w występującej w nim formie może również częściowo zaburzać wchłanianie wapnia itp. Poza tym pasteryzowane są nie tylko jogurty dla niemowląt, są też i bardziej klasyczne pasteryzowane... Te dla dzieci np. nie mogą zawierać barwników i aromatów sztucznych co jest korzystne w zestawieniu z tymi do powszechnego spożycia owocowymi... Co do tego, że jakiemuś dziecku coś nie szkodziło to trzeba pamiętać, że nie świadczy to o niczym "populacyjnym", ponieważ pewne zalecenia dostosowane są do całych grup i nie u każdego dziecka muszą się sprawdzać, a po prostu na pewne rzeczy trzeba uważać...

2014-07-22 16:11

A.Smaga spróbuj najpierw podać sam jogurt bez owoców. Niech maluch posmakuje naturalnego smaku jogurtu. Mój bardzo długo nie chciał łączonych smaków, osobno podawałam mus z owoców, a osobno jogurt. Tak wydaje mi się nawet lepiej, bo jeśli malec polubi naturalny smak to później nie będzie problemów, a jeśli od samego początku będzie tylko owocowe znał, to nie będzie chciał już sięgać po naturalne.