Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Jajko w diecie dziecka mającego skazę białkową

Data utworzenia : 2015-05-06 13:48 | Ostatni komentarz 2015-05-08 23:58

karo84

3054 Odsłony
10 Komentarze

Zastanawiam się nad rozszerzeniem diety mojego maluszka (skonczyla 6 miesięcy) o jajko. Mała je zupkę warzywną (marchew, ziemniak, pietruszka) i do tego kaszka manna i kleik. Cały czas rozszerzam jej dietę i mam w planie o kolejne warzywa , kaszke jaglaną i żółtko (ma skazę białkową). W jaki sposób i do jakich dań podać żółtko? Gotować jajko, wybrać żółtko i zmiksować z zupką czy surowe żółtko wrzucić do zupki i chwilę pogotować?

2015-05-08 23:58

Karo ja rozszerzanie diety zaczęłam od warzyw, mięska a potem żółtko. Moja córka miała nietolerancję białka mleka i żółtko z tego co pamiętam wprowadziłam normalnie według schematu, białko natomiast oddzielnie po jakimś czasie. Nie wystąpiła alergia ani na żółtko ani na białko. Wówczas mogłam już spokojnie podawać całe jajko.

2015-05-08 09:11

Justyna czy ten przepis nie pochodzi ze strony bobovity? Bo tam go widziałam. Zresztą nie obraź się ale on ni jak ma się do tematu jajko-skaza białkowa.

2015-05-07 18:37

Ja proponuję Przepisy kulinarne dla niemowląt Przekładaniec ryżowo-owocowy Składniki: -1.5 miarki mleka modyfikowanego -1/3 słoika deserku z kawałkami owoców -8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego -45 ml wody Sposób przygotowania: Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.

2015-05-07 10:59

li_28 - jeszcze nie podawałam mieska. Zamierzam znaleść cos z sprawdzonego źródłą i wtedy podac chociaz powiem, ze cieżko. Może kupię w sklepie po prostu króliczka . Pdodobno jest najzdrowszy nawet ze sklepu.

2015-05-07 01:10

W przypadku skazy przed podaniem jakiegokolwiek bialka nalezy sie skonsultowac z pediatra. Lekarz nam podpowie czy mozemy sprobowac dac dziecku dany produkt a jesli tak to w jakis ilosciach itp;) ja bym samodzielnie nie ryzykowala;)

2015-05-06 22:32

Z tym jajkiem mysle ze warto zapytać pediatry bo teraz jest tak ze nie opóźniamy dziecku podawanie alergenów czyli cale jajko podajemy w wieku 7 miesiecu. Nie rozdzielamy osobno zoltka osobno bialka. Ja jednak przy nietolerancji laktozy miałam powiedziane przez pediatrę ze zoltko można spokojnie dawac od 7 miesiąca natomiast z białkiem poczekać do ok 8 miesiąca. Także mimo ze zalecenia sa inne ja jednak wprowadzałam osobno zoltko osobno bialko. Zóltko można ugotować i podac w zupce np. w barszczu czerwonym. Jeśli dziecko będzie moglo jesc już cale jajko a ekspozycja na gluten przeszla pomyślnie to polecam lane kluseczki z takiego jajka robione z maka np. zamiast makaronu do rosołku czy zupy pomidorowej. Moje dziecko je uwielbia. Polecam artykul o nowym schemacie zywienia niemowląt http://www.lovi.pl/pl/dieta/530/1

2015-05-06 20:43

ja mojemu synkowi ze skazą dawałam normalnie żółtko wtedy co i zdrowemu dziecku się daje. gotowałam i oddzielałam dawałam samo żółtko do zupy. po białku miał od razu po kilku minutach ślady na ciele więc ostrożnie.

2015-05-06 20:30

Myślę, że najlepiej zapytać lekarza o możliwość wprowadzenia żółtka tak jak pisze Didusia. A co z mięskiem czy próbowałaś już podawać? Przy skazie białkowej bezpieczne mięso to drób i mięso z królika. Co do samego żółtka to ja dodawałam zawsze gotowane. Gotowałam całe jajko i potem oddzielone i rozdrobnione dodawałam do zupki.