Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

dodawanie tłuszczu przy rozszerzaniu diety

Data utworzenia : 2017-08-29 19:57 | Ostatni komentarz 2018-03-16 14:22

Paty.55

1373 Odsłony
12 Komentarze

Niedługo chcę się zabrać za rozszerzanie diety mojej córki. Chce dawac słoiczki ale nie tylko, zamierzam tez sama gotowac. Czytałam że do gotowanych warzyw można dodac masło, oliwe z oliwek lub olek rzepakowy. Podobno dodaję się ten tłuszcz do wody, gdzie gotują się warzywa i mięsko, czy też tak robicie? czy dodajecie dopiero tłuszcz po ugotowaniu przed zblendowaniem czy w trakcie blendowania? Pytanie może błahe ale ciekawi mnie jak to robicie

2018-03-16 14:22

Z pierwszym synkiem dodawałam oleje rzepakowy, lniany , oliwę z oliwek na zimno tłoczone tylko. Dodawała juz po ugotowaniu obiadku:) no i masło także ;)

2018-03-11 07:49

ja też dodawałam, choć nie do każdego obiadku, zazwyczaj masełko to z najwyższą zawartością tłuszczu lub oliwę z oliwek. i to dopiero na sam koniec, nie na początku gotowania. Przede wszystkim właśnie nie chodzi o smak, a o wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

2018-03-09 11:25

Ja dodawałam od czasu do czasu oliwę z oliwek, ale to dosłownie kilka kropel. Masełko spróbował dopiero z chlebem, ale i tak woli jeść na sucho, więc na siłę nie wciskam. Ale jak się doda odrobinę tłuszczu, to też one nie są takie suche.

2018-03-04 21:49

Dokładnie popieram agn_kaw ! Dodawanie tłuszczy do pokarmów, które same gotujemy jest nawet wskazane. Właśnie po to, aby witaminy mogły się wchłonąć do organizmu. Tłuszcze są bardzo potrzebne w diecie niemowlaka - ale trzeba umiejętnie dodawać je w zależności od wieku dziecka. Odpowiadając na pytanie Paty.55 - gdy zaczęłam rozszerzać dietę i gdy sama gotowałam posiłki to dodawałam troszeczkę masła ( nie margaryny ! Prawdziwe masło, minimum 82% tłuszczy, ewentualnie kropelek oliwy z oliwek ) do zblendowanych warzyw i wtedy delikatnie mieszałam całość.

2018-03-02 18:08

Ja dodawalam od samego poczatku nawet do pojedynczych warzyw najczesciej przed lub po zBlendowaniu. Takie postepowanie nie ma.na celu wzbogacic kaloryczności czego boją sie rodzice tylko poprawić wchłanianie i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczsch czyli A D E i K. Tłuszcz sam w sobie jest też nośnikiem smaku ale podczas rozszerzania to juz ma bardzo drugorzędne znaczenie. Chodzi po prostu o witaminy. Dodawałam najczęściej oliwę z oliwe albo oleje słonecznikowy/rzepakowy. Do niektórych(np ziemniaka) ciut masła z dużą iloscią tluszczu -min 93% a pieczenia olej słonecznikowy. Na oliwę trzeba uwazać bo ma dosc mocno zdecydowany smak i moze niempodejsc dziecku albo po prostu tu nie pasowac do dania smakiem Do miesnych wywarów nie dodawalam bo zwykle ono samo w sobie ma tłuszcz.

2018-03-02 13:56

Dodaję kilka kropli oliwy z oliwek podczas blendowania

2017-08-30 19:22

Przy początkowym rozszerzaniu diety to chlebek i serek Almette nie jest najlepszym pomyslem? A olej/maslo/oliwe dodaje sie odrobine aby witaminy z warzyw rozpuszczalne w tłuszczach lepiej sie wchłanialy

2017-08-30 18:25

Ja raczej wody trochę jeśli już rzadko olej rzepakowy maselko dopiero z Chlebem dostał do spróbowania.