Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Obieranie warzyw i owoców dzieciom

Data utworzenia : 2017-08-29 14:34 | Ostatni komentarz 2017-12-30 23:24

kika07645

1848 Odsłony
30 Komentarze

Cześć kobietki. Chciałam się spytać, czy obieracie swoim dzieciom warzywa i owoce, a jesli już nie to kiedy skończyłyście? Moja ma 21 miesięcy, czyli zaniedlugo dwa latka i za każdym razem jak obieram np. jabłko, zastanawiam się czy dalej to powinnam robic czy nie. Jednak boję się, żeby ta skórka gdzieś się córce nie przykleiła i potem by nie miała dolegliwości żołądkowych. Jak to jest u Was ?

2017-12-30 23:24

Wszelakie owoce dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa należy umyć przed spożyciem :) Czy to banan, liczi, pomarańcza czy... kiwi ;)

2017-12-30 11:06

Przyznam, że nigdy nie myłam. Aż miałam bliską styczność z toksoplazmozą u przyjaciółki. Gdy dowiedziałam się skąd to może się brać od tego czasu myję wszystkie owoce, nawet te które potem się obiera.

2017-12-29 23:36

Niestety bardzo dużo ludzi nie myje ani bananów ani mandarynek przed zjedzeniem, a co gorsza przed podaniem dziecku :/

2017-12-27 18:13

Mimo tego ze obieram synkowi owoce i warzywa to i tak je wcześniej musze umyc.Chociaż przyznam szczerze ze mandarynek nigdy nie myłam inne owoce tak ale mandarynki czy pomarancze nie myłam.Teraz bede juz wiedziala że lepiej umyć.

Konto usunięte

2017-12-27 15:37

Przed obraniem trzeba unyce mandarynki i inne owoce cytrusowe

2017-12-27 15:34

Jestem tak nauczona, ze nie wyobrażam sobie nie myć owoca ze skorka, wiem ze nie je sie tej skorki akurat w przypadku mandarynek ale jednak gdybym nie umyła to potem tymi rekami którymi obieralam, dotykam juz owoca, który zamierzam dac dziecku także nie ma opcji, ze nie umyje.

2017-12-27 14:24

Ja swoich owocw, które można zjeśc ze skórką nie obieram (jabłka od początku dostawał w całości ze skórką nie pokrojone, dzięki czemu mniejsze było ryzyko zakrztuszenia bo tylko skrobał ząbkami. wiśnie, winogrona) sklepowych niekiedy tez nie obierałam po dokładnym umyciu i pozbyciu się pestycydów. Teraz już młody ma ponad 1,5 roku więc i sklepowe owoce po prostu umyte zjada ze skórką. Moja mama z początku zszokowana była, że daje dziecku winogrona tylko przecięte na pół ze skórką, ale on sobie doskonale radził z nią bo wygryzał co chciał i skóre wypluwał jeśli nie mogł połknąć, tak samo skórka z papryki. Akone mandarynki w zeszłym roku tak (miał niespełna rok jak pożerał), szczotką do mycia owoców i warzyw ale w tym sezonie już nie, pomarańcze tak przez cały czas jak daję jemu , po obraniu mandarynek przed rozcząstkowaniem młodemu po prostu myję dokładnie ręce po prostu a podczas obierania staram się nie macać już obranej czesci.

2017-12-27 14:07

W sensie już obrane ?