Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

od kiedy zaprzestac podawania dziecku butelki ze smoczkiem

Data utworzenia : 2017-07-27 18:07 | Ostatni komentarz 2017-08-12 20:33

Paty.55

2961 Odsłony
14 Komentarze

drogie mamy od kiedy przestałyscie podawac dziecku butelke ze smoczkiem? ostatnio czytalam ze od ok 6 mca trzeba przyzyczajac dziecko do nie picia z butelki tylko z kubeczka niekapka, zastanawiam sie tylko jak podawac mleko? czy podawac nadal w butelce ze smoczkiem?

2017-07-28 08:17

Ja podawałam mleko córce od 6 miesiąca z butelki że smoczkiem do 1,5 roku natomiast wodę podawałam z niekapka (360*) Lovi już jak dziecko skończyło roczek by nauczyć pić z kupka. (a do 6 miesiąca była na cycu) synek natomiast był na cycu do 1,5 roku i był na tyle leniwy że mleko w nocy chciał pić tylko z butli ze smoczkiem i to aż do 2 lat teraz pije z bidonu ale z rurką. Na szczęście ząbki ma zdrowe.

2017-07-28 06:31

Pamiętaj że na próchnicę wpływ ma nie tylko butelka ale też właśnie co dziecko pije i je. Jeśli pije słodkie soki i napoje jako główne picie i je duży słodyczy prawdopodobieństwo wzrasta

2017-07-28 06:29

No to warto dbać o higienę ząbków jeśli wyjdą i np po wieczornym lub nocnym mleku przebierać wacikiem z wodą ząbki. U mnie synek szybko przestał w nocy jeść miał 7.5miesiąca ale są dzieci które jedzą bardzo długo no i co ma siłę im nie dawać? A tak naprawdę żeby uniknąć próchnicy to dziecko po myciu ząbków powinno tylko wodę pić. Mój synek jak pisałam długo pił mleko z butelkp wieczorem bo inaczej nie chciał . Najpierw było to rano i wieczorem potem gdzieś około 1.5roku tylko wieczorem. Pozostaje napoje czyli wodę bo raczej tylko to pije, ewentualnie rano herbatkę owocowa pił z kubeczkow. Przed rokiem z niekapka z ustnikiem potem po roku z lovi 360później z bidonu ze słonka i tak do dziś choć już do posiłków pije z otwartego kubka. Ząbki mamy wszystkie i wszystkpd zdrowe

2017-07-27 22:26

Tez myślę że 6 mcy to za wcześnie bo mleko chyba najlepiej z butelki ze smoczkiem podawać, bardziej chodzi mi o to żeby uniknąć próchnicy butelkowej

2017-07-27 20:15

Też uważam że 6 miesięcy to stanowczo za wcześnie. Syn tyle ma teraz i nie wyobrażam sobie żebym miała go teraz oduczac jedzenia z butelki tym bardziej że i tak jeszcze ssie pierś. Też mam zamiar uczyć go niebawem picia z niekapka ale butla z nami zostanie jeszcze na długo :)

2017-07-27 20:11

Ja osobiście myślę że 6miesięczny maluszek ma jeszcze prawo pić z butelki i nie przyszło by mi do głowy jej odstawić. Zwłaszcza że większość dzieci nie ma jeszcze ząbków albo dopiero pojedyncze. Ja odstawilam butelkę bardzo późno bo po 2urodzinach ale synek odkąd skończył 1.5roku pił tylko raz mleko na noc. Pozostaje napoje z kubeczkow.