Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

zmiana mleka z 1 na 2

Data utworzenia : 2017-07-22 22:32 | Ostatni komentarz 2017-07-30 20:16

Paty.55

5321 Odsłony
14 Komentarze

mamy kiedy zmieniałyście waszym niemowlakom mleko modyfikowane z 1 na 2? czy to było dokładnie po skończeniu 6 mca czy pózniej?slyszałam że mleko 2 powoduje więcej problemów z brzuszkiem.

2017-07-25 23:04

Party zawsze możesz najpierw zmienić mleko na mleko następne. A jak już dziecko się do niego przyzwyczai zaakceptuje będziesz wiedziała że pod tym względem wszystko jest w porządku będziesz mogła zacząć rozszerzać dietę. To nie jest powiedziane że od razu po skończonym 6. Miesiącu trzeba zacząć rozszerzać dietę.

2017-07-24 20:14

Ja zamierzam rozszerzac diete po 6 mcu i tak sie zastanawiam czy jak zaczne podawac warzywka na poczatek i do tego jeszcze zmiana mleka na 2 to czy nie bedzie problemow z brzuszkiem, jak to bylo u waszych dzieci?

2017-07-24 00:57

Ja znam dwie metody zmiany mleka. Albo zamieniasz jedną butelkę co 2-3 dni mleka początkowego na mleko następne. Zamieniasz dopóki nie będziesz podawała cały dzień tylko mleka następnego albo zamieniasz 1 miarę mleka początkowego na 1 następnego i tak co trzy dni dajesz więcej mleka następnego a coraz mniej początkowego. Zamieniasz aż całe mleko początkowe zastąpisz następnym. Musisz przy tym obserwować Maluszka czy nie pojawiają się niepokojące objawy.

2017-07-23 21:46

Hej , gdy moja mala skonczyla 6miesiecy zaczelam wprowadzac metoda druga o ktorej pisze kolezanka wyzej , nic niepokojacego sie nie dzialo , mala chetnie pila i nie miala zadnych dolegliwosci . Pozdrawiam

2017-07-23 19:20

Najważniejsze przy zmianie mleka 1 na 2 jest jego stopniowe wprowadzanie. Przyjęte są dwie metody zamiany: 1. Miarka za miarkę Metoda polega na zmianie proporcji mleka. Jeśli Twoje dziecko pije mleko przygotowywane z 6 miarek mieszanki. Przez pierwsze dwa dni do każdej butelki dodawaj 5 miarek początkowego mleka i 1 następnego. W kolejnych dwóch przygotuj porcję mleka z 4 miarek początkowego i 2 następnego, a na końcu przez dwa dni już tylko 1 miarkę mleka początkowego i 5 następnego. 2. Porcja za porcje Podawaj dziecku tylko jeden raz porcję nowego mleka w ciągu dnia. Karm tak przez kolejne dwa dni. Jeśli nie zauważysz żadnych niepokojących objawów w postaci bólu brzuszka, trzeciego dnia nowym mlekiem modyfikowanym zastąp dwa posiłki w ciągu dnia. A w piątym i kolejnym dniu zamieniaj każdą następną porcję starej mieszanki na nową. Zmiana będzie łagodniejsza, jeżeli ilość nowej mieszanki będziemy wprowadzać co 2-gi, lub 3-ci dzień. Którą metodę wybierzesz należy do Ciebie i maluszka, oby dwie są dobre. Jeśli w kupce dziecka znajdziesz krew, śluz bądź zmianę konsystencji stolca, poradź się lekarza i koniecznie powiedz o zmianie mieszanki.

2017-07-23 16:51

U nas zmiana nastąpiła stopniowo po skończeniu 6 mięsiąca.Zaczęłam od wprowadzania jednej miarki mleka następnego.Stopniowo zwiększałam ilość miarek mleka nr 2 a zmniejszałam ilość miarek początkowego.Aż przeszliśmy całkowicie na mleko następne i żadnych problemów z tym nie było.