Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Urozmaicenie diety w 7 miesiącu

Data utworzenia : 2017-06-28 06:59 | Ostatni komentarz 2018-05-05 13:21

syletita

1468 Odsłony
13 Komentarze

Witam. Mój maluszek niedługo kończy 7 miesięcy. Jako że od początku karmiony jest mm, to dietę zaczęłam mu rozszerzać już po 4 m. Oczywiście w 7 miesiącu jest większe pole do popisu, więc tu moja prośba- napiszcie mi proszę co dajecie jeść swoim dzieciom- na śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki, desery??? Ze mnie marna gospodyni domowa, więc wdzięczna byłabym nawet za jakieś przepisy :) Jeżeli temat już był, to prosiłabym o link :)

2018-05-05 13:21

W ogóle moje dziecko to straszny alergik, więc zapisuję wszystko co jadł. Jak chcesz mogę ci wkleić jego jadłospis z początków :)

2018-05-05 13:17

Synek ma 8.5 miesiąca. Dietę zaczęłam rozszerzać jak skończył 6 miesięcy. Na początku dostawał ugotowane ma miękko warzywa np. cukinię, brokuła, kalafior, ziemniaki. Bardzo od początku mu smakuje awokado i mango. Są mięciutkie i same "rozpływają się" w buzi. Od początku dostaje też owsiankę, jaglankę itp. na wodzie z owocami. Mozna dawać jogurt naturalny i jajecznicę. Polecam blogi o blw. Nawet jeśli nie chcesz dawać dziecku jedzenia do ręki, przepisy można wykorzystać i potem rozgnieść czy posiekać i tak dać łyżeczką. Pediatra-dietetyk mówił mi, że po 6 miesiącu nie powinno się dawać papek, tylko albo do rączki, albo rozgniecione widelcem czy drobno pokrojone, jeśli chce się karmić łyżeczką. Podobno między 6 - 10 miesiącem życia dziecko ma największe kompetencje do nauki żucia i gryzienia i trenuje też w ten sposób mięśnie potrzebne do mówienia.

2018-05-05 11:32

Moja córka dostaje musy owocowe od Humany - 100% Organic i po prostu je uwielbia. Są zrobione w 100% z owoców i to jest ich ogromna zaleta. Moim zdaniem to świetne urozmaicenie diety większego maluszka :)

2017-08-30 18:29

Bobas lubi wybór też fajna książka przepiść fajne w książce u malucha na talerzu oprócz tego popatrzyłam połączenia na słoiczkach ;)

2017-08-30 08:59

Hej, ja swojemu bobaskowi podaje komosę ryżową, ma ona dużo wapnia, żelaza i witaminy B. Tutaj są cenne informacje o niej https://pieknojestwtobie.com/komosa-ryzowa-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-ziarna-quina/ często mieszam ją z bananem lub borówkami. Mały się zajada;)

Konto usunięte

2017-08-30 08:06

Maluszkowi można podawać również pierwsze delikatne zupki. Preferuję zupki krem. Sa bardzo lekkie. Polecam zupę krem z dyni: https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-krem-z-dyni-1 Na stronie jest dobry przepis ( oczywiśćie mozna zrezygnować z przyprawiania jedzenia).

2017-07-05 23:28

Pamiętaj że do roku podstawa żywieniowa dziecka jest mleko. Całą resztę dziecko próbuje i uczy się nowych smaków. Ja oprócz książki alaantkowe BLW polecam Ci książę u malucha na talerzu. Też są podane ciekawe, proste przepisy, które spokojnie będziesz mogła wykonać w domu. :) Ja jak mały miał 9 miesięcy (9 bo zaczęliśmy dietę rozszerzać później). Na pewno podawałam jogurt naturalny z przeróżnymi dodatkami bo i dodawałam owoce i zboża. Unikałam gotowych jogurtów dla dzieci robiłam je sama. Zupki z wszelkimi warzywami ryżem bądź kaszą. Wszystko zależy co akurat miałam i mieszałam różności żeby wprowadzić wszystko. Robiłam jajecznicę na wodzie bądź delikatnie z masełkiem. Możesz podawać kaszkę mleczna bądź bezmleczną. Dawałam kasze manna z owocami. Płatki owsiane i jaglane.

2017-07-05 22:46

syletita do roku podstawą jest mleko, dlatego te dodaki są po prostu dodatkami ;) chyba że Twój maluszek pałaszuje już prawdziwe porcje, my zaczelismy rozszerzać później, dlatego raczej wyznacznikiem będzie to , co mały dostawał po ok 3mies od rozpoczęcia rozszerzania ;) Bardzo polecam Ci książkę i blog dwóch mam Alaantkowe BLW http://alaantkoweblw.pl/ są tam przepisy głównie opierające się na metodzie BLW, czyli dziecko zajada w kawałkach to, co się da i po 3mies od rozszerzania mój synek właśnie tak jadł, placki, naleśniki, sałatko warzywne i owocowe. Jednak znajdziesz tam również dania "papkowe". Z takich papkowych u nas, poza kaszkami bezmlecznymi (bo był kp wiec nie dostawał kaszek z mm) sprawdzały się wszelakie płatki gotowane (np jaglane-są bardzo delikatne i można z łatwością rozgotować je na papkę) płatko owsiane u Was lepsze będą jak najdrobniejsze raczej nie te górskie, bo z początkowo maluszek może nie tolerować, ale myślę że już powli powinniście próbować z różnorodnymi konsystencjami bo zbyt długie podawanie jednolitych papek też nie jest dobre. Poza tym płatki orkiszowe czy żytnie (one są już twardsze nawet po ugotowaniu) ja do takich ugotowanych płatków na wodzie dodawałam owoc, Ty możesz dodać po prostu przyrządzone osobno mm. Szybkie śniadanie czy kolacja to też dobrej jakości jogurt (w składzie zawiera tylko mleko i kultury bakterii, unikamy mleka w proszku czy zagęstników itp) albo sam (mój synek do tej pory lubi sam a ma już 16msc) albo np ze zbożami ekspandowanymi (pszenica, orkisz, amarantus bez dodatku cukru). Możesz przyrządzać różnego rodzaju pasty i podawać jako osobne dania czy też później do kanapek (jajko, awokado, natka pietruszki), albo pasty rybne. Na obiad u nas do teraz lubiane są zupy krem z różnych warzyw z dodatkiem drobnych kluseczków np albo kasz. Tak na prawdę wszystko zależy od tego jakie konsystencje chcesz podawać dziecku, jeśli zdecydujecie się na metodę BLW to masz nieograniczone pole do popisu. ;)