Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Co do picia 5 miesiecznemu dziecku?

Data utworzenia : 2017-06-22 13:50 | Ostatni komentarz 2017-08-13 23:57

E.Siwek

1329 Odsłony
12 Komentarze

Mój synek (5 miesięcy) nie chce pic wody, herbatki hipp, rumianku, itd. Nic mu nie smakuje. Chyba że jest posłodzone :/ Nie chciałam mu podawać słodzonej wody (ani cukrem ani miodem) ale nie mam innego wyjścia bo nic innego nie chce a pić musi. Macie jakieś rady co innego (bez cukrów) mu mogę podawać?

Konto usunięte

2017-07-26 20:24

Miodu nie powinnaś podawać dziecku do skończenia pierwszego roku życia ponieważ może uczulać dziecko. A czy dziecko poznało już wcześniej słodki smak że domaga się takiego picia? Jeśli nie to trochę konsekwencji i dziecko przyzwyczai się czy to do wody czy to do nie słodzonych napojów

2017-06-22 14:46

Ja słyszałam że sok jabłkowy nie jest dobry na upały, bo jest moczopędne i rozżadza kupki, przez co dziecko może się odwodnić. Nie wiem jak jest z mm Ale jeżeli karmisz swoim mlekiem to faktycznie nie jest potrzebne dopajanie, bo mleko z piersi najpierw jest żadsze, żeby dziecko mogło się napić a po chwili ssania dopiero zaczyna gęstnieć. Moje dziecko jak jest spragnione to żąda piersi. Jak się napije to po chwili wypuszcza a jak jest głodny to ssie dłużej. Ja urodziłam jedno dziecko w marcu drugie teraz w kwietniu. Pierwszego nie dopajalam, było na piersi i to wystarczyło a Lato było wtedy bardzo upalne. Drugiego też nie zamierzam dopajać.

2017-06-22 14:33

Ok, teraz widze, ze juz rozszerzasz diete... jesli sa to niewielkie ilosci to mozliwe ze Twoje mleko jeszcze wystarczy. Jesli nie - pozostaje chyba tylko trik z soczkiem. Jest watek pt. Picie wody, wyszukaj go i poczytaj ;)

2017-06-22 14:15

Dlaczego "musi"? Ma 5 miesiecy, jesli zgodnie z wszelkimi zaleceniami nie rozszerzasz mu diety, to wystarczy mu mleko. Czy to z piersi, czy modyfikowane. Dodam tez ze nie podajemy miodu dzieciom ponizej roku. Jesli koniecznie chcesz dopajac a maluch nie chce wody, mozna sprobowac dodac do wody troche soku jablkowego.