Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

kleik i kaszka na wodzie czy mm

Data utworzenia : 2017-03-28 06:52 | Ostatni komentarz 2018-03-21 09:03

Monika.P

6965 Odsłony
26 Komentarze

Nie moge znalezc takiego tematu wiec jeśli jest to prosze o link. Chodzi o to jak przyrzadzić kleik i kaszkę. Na opakowaniach pisze że na wodzie, jednak w ulotkach dotyczacych karmienia czesto spotykam sie żeby to robic na mm. Jak robicie i ktory sposob lepszy? Ewentualnie czy odciagacie pokarm na świeżo i z tego robicie taka kaszke?

2018-03-21 09:03

Jeśli i tak podajesz mm, to spokojnie możesz zrobić te płatki czy kaszkę na mm. Nie rezygnuj z piersi, dalej często przystawiaj maluszka, może to tylko jakiś kryzys. Aczkolwiek jak podajesz mm, to niestety ale często maluch wtedy mniej pije z piersi i laktacja się zmniejsza. Tym bardziej, że z butelki lepiej płynie, więc nie chce się maluchowi tak męczyć.

2018-03-16 14:31

Sonko jeśli będziesz przystawiac dziecko często to w końcu będziesz mieć więcej pokarmu . Możesz sobie pomóc laktatorem zaraz po karmieniu i odciągnąć trochę . Tak mi radziła pomoc od laktacji . U mnie poskutkowało ;) Ja podawała kaszki i płatki tylko na wodzie . Mój starszy do tej pory je owsianekę z daktylem i śliwka suszona na wodzie :)

2018-03-14 17:41

Mały ma 6 miesięcy, dostaje przed południem słoiczek i pierś razem (mały ma duuuuuży apetyt), pierś jest oczywiście zawsze na żądanie, na noc je kaszkę lub płatki ryżowe z owocami robione na pół szklanki wody, pierś i mleko modyfikowane 60-90 ml. staram się go często przystawiać w dzień, ale chyba mam mało pokarmu. Dlatego chciałam robić te płatki na mleku, żeby mały się nasycił.

2018-03-14 12:50

Sonko to zalezy tak na prawde w jaki sposob karmisz, jakim wieku jest Twoj.maluszek ile zjada normalnych potrw czy zjada nabiał w odpowieniej ilosci i innych produktow ktore z powodzeniem moga zastapic mm. Jesli dziecko jest karmione piersią, dobrze przybiera, nie ma jeszcze roku do kiedy to podstawą jego diety powinno byc mleko to nie ma sensu wprowadzac mm. Ja nigdy nie podawalam kaszek ani platkow z mm Robilam na wodzie potem dodawalam tez owoc. Do roku nie dawalam bo nie widzialm.potrzeby (piers byla na zadanie) a pozniej tym bardziej, bo synek jadł nabial w ilosciach ktore pokrywaly jego zapotrzebowanie na bialko oraz warzywa i owoce ktore uzupelbialy witaminy i mikroelementy, wiec nie zawsze a w zasadzie w wiekszosci przypadkow nie jest kobieczne wprowadzanie mieszanki do diety:). Mleka zarowno kobiecego jak i modyfikowanego nie powinno sie gotowac ze wzgledu na to, ze straci wiele wartości odzywczych (wiele wit rozklada sie w tak wysokiej temperaturze) wiec jeśli juz musicie podawac z mm to dolej rozrobione osobno wodą o temperaturze zalecanej przez producenta i wlej do platkow zagotowanych na gesto w wodzie. Z kobiecym mlekiem jest tak ze po dodaniu nawet do kaszy ugotowanej prawie na stałą konsystencję robi się taka woda do picia, przez zawarte w mleku kobiecym enzymy.

2018-03-13 18:58

Ja karmie piersia, ale kaszke podaje te, ktora ma juz w sobie mm i wystarczy zalac woda. Nie mam laktatora (moj reczny trafil na smieci), a recznie juz nawet nie daje rady odciagac wiec zrobienie kaszki na moim mleku odpada. ;p

2018-03-12 22:23

Sonko, myślę, że najlepiej zrobić na wodzie i potem rozcieńczyć mm. Na kaszkach które mam taka jest instrukcja, że najpierw na wodzie i jak się chce to do pożądanej gęstości mm lub własnym. Ja podaję na gęsto z owocami, dziele na pół, połowę zjadam ja, a drugą kładę na łyżeczkę i synek dalej sobie świetnie radzi

2018-03-12 20:56

Chciałam się poradzić, sama robię kaszkę z płatków ryżowych, które mielę w młynku. Na razie podawałam ją na wodzie z bananami, ale chciałabym na mm. Czy mogę zagotpwać tp mleko m z taką kaszką?

2017-03-31 07:41

Kupiłam kilka roznych, szkoda że wczesniej sie nie zorientowalam o co w tym chodzi, ale dzieki.