Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

gramatura posiłków z warzyw

Data utworzenia : 2017-02-20 12:24 | Ostatni komentarz 2017-02-24 11:03

TinaC

1475 Odsłony
15 Komentarze

dziewczyny wg schematu karmienia mój synek powinien jeść 5 razy po 180 ml mleka i dwa posiłki warzywa i owoce. moje pytanie jak duże one powinny być? szukałam w innych wątkach i nie znalazłam. może pomożecie? słoiczki po 4 miesiącu sa różnej wielkości i dlatego nie chcę się nimi sugerować. Przez cały 4 miesiąc syn poznawał smaki samych pojedynczych warzyw. Pierwszego dnia 3 łyżeczki, 2 dnia wiecej i 3 dnia jeszcze więcej. Większosć warzyw sama przygotowywałam. Dziś przyszedł czas na zupkę i moje pytanie ile powinnam dać? synek zjadł 60 ml z wielką ochotą i jakbym dała więcej to pewnie też by zjadł. Była to zupka cukiniowa - marchew, ziemniak, cukinia (poznał pojedynczo) i kawałek pietruszki, która była pierwszy raz. Od następnego piątku będę zaczynała podawać owoce i moje pytanie też jak już je pozna jakiej wielkości powinny być to posiłki przynajmniej na poczatku? co tak naprawdę oznacza pelny posiłek? ile Wy dawałyście? jak będę zaczynała z mięskiem, czyli tzw 2 danie to też jakie powinno być duże?

2017-02-24 11:03

Ja sie juz nie moge doczekac az zaczne malemu wprowadzac nowe smaki :) Chcialabym mu pokazac ze istnieje cos innego niz mleko heheh :) a tyle odbrych rzeczy wokol :)

2017-02-23 22:44

Moja corka chyba nigdy nie zjadla całego słoiczka, choc nie je ich juz od dawna;) Zamarancza lakomczuszek Twoj synek;) Niech zdrowo rosnie i je ile potrzebuje:) Co do wprowadzania nowych smaków to i tak w tym wieku juz ladnie poprobowal. Macie jeszcze duzo czasu na inne smaki, po mału wszystkiego sprobuje:)

2017-02-23 21:45

Zamarancza to dużo zjada Twój synek, cały słoiczek. Moja w tym czasie zajadała - smakowała na czubku łyżeczki. Ale od 5 miesiąca już dawałam coraz więcej.

2017-02-23 21:06

Zamarancza to dużo zajada Oskar na raz. :) Mój ma 9 miesięcy za chwilę i na raz słoiczka nie zje. A jeśli chodzi o wprowadzanie to spokojnie i pomalutku. Przecież to nie wyścigi :) Daj się małemu przyzwyczaić do nowych smaków i pomalutku wprowadzaj nowe smaki.

2017-02-23 13:10

Ja jakoś nie patrzę na te oznaczenia słoiczków. Mimo, że zaczęłam w 4 miesiącu to obecnie mamy 5 miesięcy, a mały je tylko marchew, dynie, marchew z ziemniaczkami i raz dostał marchew z jabłkiem. powolutku idziemy. Zjada już chętnie po całym słoiczku.

2017-02-22 12:51

Ostatnio tesciowa zapytala mnie kiedy zaczne rozszerzac diete...wiec powiedzialam ze rekomendowane jest od 6 miesiaca...na to ona..co tak pozno, ja to od 3 miesiaca juz rozszerzalam...wiec mowie ze teraz sa nowe wytyczne i ja bede sie ich trzymala haha:D

2017-02-21 22:50

Ja zaczęłam rozszerzać dietę po 6 miesiącu wtedy dawałam te przeznaczone dla 4 miesiąca. Teraz jesteśmy na 6 miesiącu słoiczkowym ale ja zawsze daje tyle ile mój młody akurat ma ochotę zjeść. Zresztą robiłam tak od początku i daje do momentu kiedy otwiera buzię. Jednego dnia je więcej a innego mniej i nigdy nie liczę ani nie analizuje bo ja jednego dnia też mam ochotę i jem więcej zupy a drugiego dnia mniej. Dziecko to mały dorosły i też ma swoje zarówno humory każdego dnia inny jak i apetyt. Jeśli chodzi o drugie danie to ja do tej pory mu nie daje. Je zupki i w zupkach ma mięsko. Ale jeśli Twój mały je i chętnie otwiera buzię to ja bym mu dawała - skoro poznał już większość warzyw to też nie bardzo musisz się obawiać o nowości, że pojawi się ból brzuszka.

2017-02-21 18:24

Syn ma rozszerzona dietę zgodnie z zaleceniami gastrologa. Po 4 miesiącu miał podawane same pojedyncze warzywa w małych ilościach tak jak pisałam wyżej. Teraz czas na zupki i wg schematu jest to porcja.Wczoraj 60 ml, dziś 90 ml i chyba przy tym zostane jakiś czas,chociaż maluch z uśmiechem na twarzy czekał na więcej. Musze przyjąć jakieś wartości,bo bardzo mu warzywa smakują,zupki tez.dodam,że bez mieska. Wydaje mi się,że na początek te duże sloiczki za duże ale jak piszecie kazde dziecko inne