Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Kiedy wprowadzić do diety maluszka banana, śliwkę i gruszkę

Data utworzenia : 2016-11-04 15:12 | Ostatni komentarz 2017-03-06 13:28

N.Stolarz

5185 Odsłony
21 Komentarze

Witam drogie mamy mój szkrab ma już 5 miesięcy, wprowadziłam już jabłko,jednak patrząc na rozszerzenie diety wg Bobovity (dostałam ulotkę od pani pediatry) w 3 tyg rozszerzania diety są takie owoce jak jabłko, gruszka,banan i śliwka. Z ciekawości zaczęłam czytać w internecie jednak gruszka,banan i śliwkę podaję się po 7 miesiącu życia i teraz mam dylemat co robić. Jak to był u was z wprowadzaniem owoców do diety dziecka?

2016-11-05 18:50

Ja też oczywiście zaczęłam od warzyw marchewka, brokuł i dynia jednak myśle że już przyszła pora również na owoce. Jednak jak przez 3 tyg mój synek pięknie pałaszował wszystkie warzywka, aż sama się dziwiłam tak teraz nagle nimi pluje i nawet na wymioty go pociąga, konsystencja jest taka sama jak wcześniej robiłam. Myślałam że to może wina wprowadzonego jabłka jednak zauważyłam że jabłko też ciężko wchodzi.

2016-11-04 23:38

Ja osobiście rozszerzanie diety u synka zaczęłam od warzyw ponieważ bywa tak że dziecko kiedy przyzwyczai się najpierw do słodkiego smaku owoców może niechętnie później próbować warzyw. Nie pamiętam natomiast ile synek miał miesięcy kiedy zaczęłam rozszerzanie diety ale wiem że robiłam to bardzo wolno i stopniowo dodawałam nowe warzywa a później owoce. Podsyłam Ci pomocne wątki :) http://lovi.pl/pl/dieta/73/1 http://lovi.pl/pl/dieta/530/1

2016-11-04 21:45

Ja mojemu synkowi wszystko przygotowuję sama dlatego dopytuję, bo już poczytałam na forum lovi jak podać banana by było bezpiecznie jednak nie byłam przekonana czy już na niego pora ( banana). Dziekuję za informacje dziewczyny.

2016-11-04 21:12

Wg producentów słoiczków jabłko i banana możesz wprowadzać w 4 miesiącu a gruszki i śliwki w 6 miesiącu.

2016-11-04 19:36

Ja wprowaadziłam jabłko i banana w 4 miesiącu, gruszkę w 6 i śliwki też. Po soku jabłkowo gruszkowym w 5 miesiącu synuś miał kaszkę na buzi więc odczekałam ale podałam mu miesiąc póżniej kawałek zmiksowanej i było ok:) Wg słoiczków to te owoce możesz podawać już w 4 5 miesiącu :)