Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

zdrowie i dieta 10 miesiecznego dziecka

Data utworzenia : 2016-11-02 13:19 | Ostatni komentarz 2017-03-29 08:04

D.Wieczorek

1333 Odsłony
12 Komentarze

Mój synek 10 miesięcy miał ostatnio robione badanie krwi i wyszła za niska hemoglobina (miał 10,3 a od 11 jest norma) , tak jak juz wczesniej pisałam jest tylko na piersi , ciężko idzie rozszerzanie diety (jestesmy w trakcie próby metody BLW, narazie kończy sie to jednym kesem i zrzucaniem na podłoge reszty ). Nasza pani doktor kazała mu podawac 2x5 ml Ferrum (żelazo w płynie) i dawac mu zielone warzywa i mięso. Czy któraś mama miała podobnie jak my? Jak sobie radziłyście? Martwie sie ze moje mleko juz nie dostarcza mu wiele witamin i bedziemy musieli odstawic cycusia ;(

2017-03-29 08:04

Kasiu słusznie, i zgadzam się, że pediatrzy bagatelizują sprawę. Często się słyszy, że np maluch ciągle jest chory, a nigdy lekarz nie zlecił podstawowych badań nawet, a antybiotykami to się faszeruje i faszeruje te dzieci.

2017-03-12 01:30

Angel jak mój Mały był chory to pediatra na wizycie domowej mówiła nam, że jak gorączka nie będzie spadać mamy zrobić morfologię i mocz. Mimo, że gorączka spadła ja zrobiłam te wyniki bo chciałam ogólnie nawet sama je zrobić albo pójść do lekarza po skierowanie. Zrobiliśmy i okazało się że ma lekka niedokrwistość. Ale słyszałam kiedyś że dzieciom powinno się robić raz na jakiś czas podstawowe wyniki, żeby sprawdzić czy nic się nie dzieje. Oglądałam generalnie program o białaczce ale tam lekarz mówił, że właśnie raz do roku powinno się robić wyniki. Jakoś to mi na tyle utlwiło w pamięci jak mówiła, że pediatrzy bagatelizują sprawę i nie dają skierowań dlatego chciałam je zrobić.

2017-03-11 15:26

Kiedyś usłyszałam od pielęgniarki,że moja pierwsza córka ma blade uszy co może świadczyć o anemii.Nie wiem ile w tym prawdy,ale zrobiłam wtedy morfologię i nie wyszły złe wyniki.Teraz ,gdy patrzę na moją mała córkę to też mogę stwierdzić,że ma blade uszka.Może faktycznie ma anemię.A karmię ją już 10 miesięcy.Dopóki nie zrobię badań to się nie przekonam. Kasia S -Morfologię robiłaś z nakazu pediatry czy coś Cię zaniepokoiło?

2017-03-10 23:45

Mleko matki jest najlepszą rzeczą jaką można dać swojemu dziecku. Żadne mm nie zastąpi dziecku dobroci jakie daje mleko matki. Mleko matki zawsze jest dla dziecka idealne, nigdy nie jest mało wartościowe i skład ma zawsze idealny dla Maluszka. Mój Mały teraz ma lekką niedokrwistość. Ostatnio zrobiłam mu morfologię i mocz i okazało się, że ma właśnie lekką niedokrwistość i moja pediatra powiedziała, że większość dzieci w tym wieku (mały ma 9 miesięcy) a nawet do ukończenia 2 roku życia ma niedokrwistość i jest to całkiem normalne. Dzieci szczególnie te karmione piersią to już w ogóle zdarza się często a mm rzadziej ponieważ w mm jest żelazo. Kazała nie odstawiać od piersi bo jest to najlepsze dla dziecka i niedokrwistość nie jest spowodowana tym, że karmię piersią oraz podawać zielone warzywa i mięsko które ma w swoim składzie dużo żelaza. Do zupek można dodawać natkę pietruszki ona też ma sporo żelaza, szpinak, żółtko jajka też jest w nie bogate a z mięs głównie wątróbkę, wołowinę. Dodatkowo ja też mam jeść te wszystkie warzywa zielone i mięsa ponieważ z moim mlekiem do Małego idą te wszystkie wartościowe składniki. Dodatkowo mamy co dziennie dawać Małemu żelazo i pamiętać o witaminie c bo żelazo najlepiej wchłania się z witaminą C i jest to bardzo ważne. Żelazo mamy podawać przez miesiąc i po miesiącu przyjść sprawdzić jak wyniki i wtedy podjąć decyzję czy podawać je dalej. Napiszę Wam jeszcze może kiedyś się komuś przyda listę jaką dostałam w przychodni. Źródło zwierzęce ilość mg żelaza w 30 g. Wątróbka drobiowa 2,5 mg Wątróbka wołowa 2 mg Wołowina 1 mg Krewetki 0,9 mg Jagnięcina 0,5 mg Kurczak 0,3 mg Indyk 0,3 mg Ryba 0,3 mg Wieprzowina 0,3 mg Tuńczyk 0,3 mg Źródła roślinne 1 szklanka muesli 4,5-18 mg 1/2 szklanki gotowanej soi 4,7 mg 30 g nasion dyni 4,2 mg 1/2 szklanki soczewicy 3,3 mg 1/2 szklanki szpinaku 3,2 mg 1 ziemniak ze skórką 2,7 mg 1/2 szklanki czerwonej fasolo 2,6 mg 1 szklanka groszku zielonego 2,5 mg 30 g ziaren słonecznika 1,4 mg 6 moreli suszonych 1,2 mg 10 daktyli 1,0 mg 1/2 szklanki rodzynek 0,8 mg

2017-03-08 12:01

Lekarze zapominają o tak ważnych rzeczach bo myślą że teraz matki są wszechwiedzące :p

2017-03-07 15:34

nalezy pamietac ze mleko matki nie moze byc "niedostatecze" dla dziecko. Nasze mleko jest najlepsze dla naszych dzieci i zaspokaja ich potrzeby. To ze maly ma lekka niedokrwistosc na pewno nie jest winą mleka :) mój maly ma 3 miesiace i rowniez ma niedokrwistość. Dostalismy zelazo 1x5ml i pijemy codziennie. Pamietaj ze aby zelazo moglo sie odbrze wchlaniac nalezy podawac rowniez wit c! (tego mi Pani lekarz juz nie powiedziala, a tego samego dnia mialam doradztwo latacyjne i Pani bardzo sie zdziwila ze pani doktor pominela tak wazny fakt).

2017-03-06 21:13

Też mi się wydaje,że podanie papek nie zaszkodzi a może tylko pomóc w tym przypadku. Najprawdopodobniej dziecko nie zna smaków i nie jest zainteresowane jedzeniem tą metodą...

2017-03-06 13:32

D.Wieczorek myślę że pediatra próbowała Cię tylko zastraszyć tym odstawieniem od piersi. Podawaj maluszkowi lek przepisany przez lekarza i zobaczysz że wszystko się poprawi (my mieliśmy taką samą sytuację tyle że synek był na mm, więc to nie od mleka zależy). Poddawaj mu też wit C jak tu już jedna mama pisała. Są również takie krople probiotyczne Lactimea, podaje się je w niedoborach żelaza i gdy maluszek często choruje, na poprawę flory bakteryjnej.