Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Zwykły kleiku ryżowy

Data utworzenia : 2016-10-21 13:38 | Ostatni komentarz 2017-03-06 19:00

pizgam8

2943 Odsłony
23 Komentarze

Dziewczyny może wy mi pomożecie i powiecie co mogę zrobić. Moja mała ma 2 miesiace i je co 2-4 h i to nie małe dawki bo 150-180 ml. Jak myślicie....mone jej dać kleik ryżowy? Na opakowaniu pisze ze na 200 ml mleka 4 łyżeczki a jak bym dawała na 150 ml 1 łyżeczkę? Porproatu wiem ze mojej małej juz samo mleko nie wystarcza .

2016-10-24 21:23

Moj syn jak mial dwa miesiace jadł co godzine czasem czesciej najdluzej wytrzymywał dwie godziny bez jedzonka z tym ze odciagałam swoje mleczko i mu dawalam tez pil po 150 ml. Wiec mysle ze to normalne poprostu mala tyle potrzebuje ...

2016-10-24 20:34

Kurczę, przepraszam, może powinnam to zachować dla siebie, ale wkurza mnie takie kombinowanie. Dziecko ma 2 miesiące, kleiki i wszystko inne niż mleko podaje się dziecku najwcześniej (!) po ukończeniu 4. miesiąca życia... Te wytyczne z czegoś wynikają. Poza tym, co jest dziwnego w tym, że dziecko je co 2 (do czterech) godziny? Jak rośnie (a to jest akurat moment skoku rozwojowego) to musi jeść... Proszę, skonsultuj się z pediatrą i nie podawaj na własną rękę żadnych kleików ani zagęszczaczy. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego, niech córka rośnie zdrowo :)

2016-10-22 14:24

Najlepiej byłoby gdybyś poradziła się pediatry. Ja też uważam,że to za wcześnie na kleik ryżowy.W schemacie żywienia jest dokładnie napisane,że najwcześniej można podawać coś po 4 mies.Po kleiku może być jeszcze więcej problemów np. z kupką. Twoje dziecko jest głodomorkiem i potrzebuje więcej mleka tak jak piszesz.Dlatego najlepiej ,abyś zmieniała mleko na inne z AR,które jest już zagęszczone i podaje je się,gdy dziecko ulewa .Bądź będziesz musiała mleko zagęszczać np. Bebilon Nutrition.

2016-10-22 12:14

ja bym kleiku nie podawała dla tak małego dziecka, bo zaczną się problemy z brzuszkiem. dojdzie zatwardzenie i bóle brzuszka. a moim zdaniem co 2-4 godz to jest ok, ale najlepiej zapytać pediatry, zawsze można iść do przychodni do dzieci zdrowych nawet bez wyciągania nr :) może zaleci np mleko dla dzieci ulewających (chyba ar) ono jest już gęściejsze ale nie robiłabym nic na własną rękę :)

2016-10-21 23:14

Kleik ryżowy i wogole jaki kolwiek inny można dopiero podawać Może z tydzień przed rozpoczęciem 4miesiąca. Dopiero wtedy dziecko jest gotowe na przyswajanie innych pokarmów niż tylko mleko matki lub mm. Dziecko niekiedy potrzebuje więcej mleczka niż ci sie wydaje . Osobiście bym się jeszcze wstrzymała z zagęszczaniem mleczka .

2016-10-21 23:04

Ja nie podawałabym dwumiesięcznemu dziecku kleiku ryżowego jest to stanowczo za wcześnie. Kleik ryżowy zaczyna się podawać po 4 miesiącu życia. Dwumiesięczne dziecko nie ma jeszcze na tyle rozwiniętego układu pokarmowego, żeby jeść kleik i może to się skończyć problemami z brzuszkiem. Wydaje Ci się, że mleko Ci nie wystarcza, ale być może skoro maluch ma dwa miesiące pojawił się u Was skok rozwojowy. Nie napisałaś czy dziecko stało się marudne, mniej śpi, chce być więcej noszone na rękach i czy teraz nagle zaczęła częściej jeść. Nic oprócz częstego jedzenia więc nie jestem pewna czy to na pewno skok jednak jest duże prawdopodobieństwo. Mój Synek przez pierwsze 3 miesiące też często domagał się jedzenia ale teraz już się wszystko unormowano. Po prostu to przeczekaj ale z kleiku zrezygnuj na pewno.

2016-10-21 21:32

Myślę ,że chyba za wcześnie na podawanie mleka z kleikiem 2 miesięcznemu maluszkowi . Takiemu maluszkowi w zupełności powinno wystarczyć samo mleczko . A dzieci w tym wieku jedzą często . A zagęszczanie mleczka może się skończyć problemami z brzuszkiem więc na Twoim miejscu poczekałabym z zagęszczaniem mleczka. A po za tym kleik ryżowy powinno się podawać po 4 miesiącu .