Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Kiedy czas na gluten?

Data utworzenia : 2016-08-11 23:41 | Ostatni komentarz 2016-08-28 10:13

Ewka855

2347 Odsłony
13 Komentarze

Drogie mamy, mój synek skończył 7 miesięcy, od dwóch tygodni zaczęłam rozszerzać mu dietę podając warzywka i owoce, zastanawiam się, kiedy powinnam zacząć wprowadzać do jego diety gluten, w jakiej formie i ilościach. Dodam, że cały czas karmię synka piersią. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

2016-08-28 10:13

Wprowadziłam gluten powoli w 6 miesiącu już. Chrupki kukurydziane przyznam, że córcia dostała dopiero koło 8 miesiąca. Na szczęście więcej było mojego strachu o ten gluten, bo córcia absolutnie na niego nie reagowała :) A zaczynałam podając kaszkę glutenową po łyżeczce do obiadku. Samek kaszki jako takiej córka na początku też nie lubiła, odpuściłam prób, i po jakimś czasie spróbowałam znowu i udało się, do dziś zajada się kaszkami :) Pod warunkiem, ze je z łyżeczki, bo z butelki się nie napije :) Na kaszki ze słoiczka trzeba uważać, bo w wielu w składzie jest cukier i to mnie osobiście zniechęciło do nich.

2016-08-27 22:18

I tak jak patrzę na tabelę gluten wprowadzany jest nie wcześniej niż w 5 nie później niż w 6miesiacu życia. Mała łyżeczka np kaszki glutenowej z osiągniętym lekiem matki. Takie schematy żywieniowe były w roku 2014 do tej pory może znowu coś się zmieniło. A tu artykuł: http://lovi.pl/pl/dieta/530

2016-08-27 18:02

Jak ja rozszerzalności dietę synkowi to o glutenie była mowa żeby podawać już w 5miesiacu....

2016-08-27 14:15

Przy karmieniu piersią zalecenia są takie aby zacząć rozszerzać dietę dziecka po 6 miesiącu życia więc ja tak zrobiłam i mały jeszcze i tak nie był chętny na poznawanie nowych smaków.

2016-08-26 21:04

Ja mam celiakię i strasznie bałam się wprowadzać gluten do diety dziecka. Przy wizycie u lekarza zapytałam co mam robić, wtedy dr powiedziała, żebym doczekała o roku z glutenem więc nie wprowadzałam. Po miesiącu miałam wizytę z nim u neonatolog i tam pani dr kazała mi wprowadzić od razu ten gluten. Bo czym później tym gorzej... A co do tego kiedy wprowadzać to przy Karmieniu piersią to w 5 miesiacu.

2016-08-25 20:43

Ewka w takim razie musisz odczekać z wprowadzaniem mąki kukurydzianej aby uniknąć zmian alergicznych u małego. A z tą kaszką to musisz kilka razy próbować aby mały zaczął jeść...u mnie było podobnie kilka razy cała kaszka wylądowała w koszu ale w końcu mały już ładnie zjada całość przygotowaną przeze mnie :) Cierpliwości a u Ciebie maluszek również polubi nowe smaki.

2016-08-25 18:18

Iwona886 raczej to uczulenie na mąkę kukurydzianą bo po drugim podaniu flipsow, znów wyskoczyly plamki na twarzy. Gdzieś przeczytałam, że dzieci często mają uczulenie na mąkę kukurydzianą i nie należy jej podawać przed pierwszym rokiem. Pozostaje nam odczekać i spróbować za kilka miesięcy. Zrobiłam mojemu synkowi kaszkę, tak jak mi poleciłaś, ale nie chce jeść. Jedyne co mu zasmakowało, to taka kaszka ze słoiczka dla maluchów na dobranoc.

2016-08-24 17:29

Raczej od kurzu po takim pół rocznym czasie takie uczulenie nie występuje bo myślę, że wcześniej coś by się wydarzyło gdyby kurz uczulał...ale wiadomo, że nigdy nie można tego przewidzieć dlatego najlepiej obserwować dziecko.