Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

pierś na pierwszym miejscu - problemy z jedzeniem i piciem przy rozszerzaniu diety

Data utworzenia : 2016-08-01 13:19 | Ostatni komentarz 2016-08-20 08:48

serduszkop2

1350 Odsłony
9 Komentarze

Też tak macie że stos butelek w szufladzie.. każda inna, wszystko wypróbowane a maluszek nadal prócz piersi przy rozszerzaniu diety nie chce nic pić z butelki.. ? Dodawana glukoza do wody nie zachęca maluszka, kupne – słodkie soczki również.. Jak radzicie sobie z takimi problemami ? Na pierwszym miejscu pierś – przy rozszerzaniu diety obiadków i picia mogłoby nie być dla maluszka Pierś zawsze na pierwszym miejscu.. obiadki i picie na bocznym torze.. Ile tak dziecko da radę.. Zapotrzebowanie coraz większe a maluszek nadal myśli w pierwszej kolejności o piersi a zjadane posiłki można porównać do mikroskopijnych wielkości.. U mojej 7 miesięcznej córki właśnie stwierdzono anemię, obiadek nie zawsze zjada a jak już to niewielką ilość a widać, że nadal jest głodne i po przystawieniu do piersi chętnie pije mleko..

2016-08-01 22:12

serduszkop2, jeżeli Twoja córcia chce żywić się tylko Twoim mleczkiem to znaczy, że Jej wystarcza i potrzebuje bardzo lekkostrawnego posiłku. W prawidłowo zbilansowanej diecie pokarm mamy jest podstawą diety w pierwszym roku życia, a pod koniec drugiego roku życia mleko powinno stanowić 1/3 diety. serduszkop2, a czy pod koniec ciąży nie miałaś stwierdzonej niedokrwistości? Dzieci karmione piersią wymagają podawania preparatów żelaza w przypadku, gdy: - jest wcześniakiem, - jest bliźniakiem, - jest dzieckiem z małą urodzeniową masą ciała, - jest dzieckiem ze stwierdzoną niedokrwistością, - jest dzieckiem matki z niedokrwistością w ciąży, - jest narażone na utratę krwi przy porodzie. Mój starszy synek zaczął jeść inne pokarmy, gdy skończył 8. miesiąc życia. Młodszego karmiłam wyłącznie piersią do ok. 10. miesiąca życia. Wcześniej nie widziałam potrzeby rozszerzania diety bo synowie nie za bardzo mieli ochotę na inne pokarmy. Uznałam więc, że nie będę robić niczego wbrew chłopcom. Bardzo dobrze przybierali na wadze, więc uznałam, że mój pokarm jest na razie wystarczający. Pomimo tego, że późno zaczęłam rozszerzać Im dietę to chłopcy zjadają praktycznie wszystko to co Im podam. Od czego zaczęłaś rozszerzanie diety? Bardzo ważne jest to aby zacząć od podawania warzyw. Jeżeli dziecko pozna słodki smak owoców to później nie będzie chciało jeść innych posiłków. Jeżeli mimo wszystko córcia niechętnie zjada obiadki to możesz zacząć dodawać do nich odrobinę Twojego odciągniętego pokarmu. Dzięki temu córcia będzie czuła znajomy smak i prawdopodobnie chętniej spróbuje innych posiłków :)