Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Kiedy zaczac rozszerzanie diety wczesniakowi?

Data utworzenia : 2016-07-06 16:44 | Ostatni komentarz 2016-09-02 12:06

Bealia

1852 Odsłony
9 Komentarze

Moj malec ma 3,5 miesiaca i karmie go piersia. Jest on wczesniakiem z35/36tygodnia.Lekarze pediatrzy zalecaja by malca karmic do 6 miesiaca tylko piersia...natomiast moja mama i tesciowa mowia zeby zaczac mu rozszerzac diete juz po 4 miesiacu. On jak dla mnie jest jeszcze malutki i jakos malo to widze zeby za 2 tygodnie podawac mu juz marchewke czy jakas kaszke i.Czy to ze jest wczesniakiem moze miec wplyw na to jak i kiedy rozszerzac mu diete? A wy mamy kiedy zaczelyscie przygode z rozszerzaniem diety waszych maluchow?

2016-09-02 12:06

Ja mam "późnego" wcześniaka, właśnie z 36tyg. Pamiętam, że dietę rozszerzałam mu już chyba w 5 miesiącu, była marchewka, ziemniaczek, jabłuszko, osobno i też razem, nic się nie działo.

2016-09-02 07:48

Pediatra to też nie wyrocznia. Dziecku rozszerzaj dietę, kiedy widzisz że jest na to gotowe :) U wcześniaka nawet po 7mż

2016-07-13 18:48

Agnieszka a od czego zaczynalas? Od marchewki czy kaszki?i jak np dawalas marchewke a potem wprowadzalas ziemniaczka to dawalas jako dwa osobne posilki marchewke i potem ziemniak czy razem jako jeden? Moj malec jest z 35 36 tc

2016-07-13 13:53

Bealia, jakoś wcześniej przeoczyłam Twój wątek. Skoro nie znalazłaś nic w wątkach podanych przez Magiczny, to odpowiem, co ja robię, jako mama wcześniaka z 35 tc. Jeżeli maluch nie jest skrajnym wcześniakiem (czyli urodzonym przed 32 tc), dobrze się rozwija, nie ma problemów trawiennych to mój pediatra mówił, że można rozszerzać dietę tak jak u dziecka urodzonego o czasie, czyli wg schematu żywienia odpowiedniego do sposobu karmienia ( wyłącznie piersią przez 6 miesięcy, u dzieci karmionych mm można rozszerzać dietę po 4 miesiącu). Przez kilka tygodni karmiłam piersią, a potem dokarmiałam mm i decyzję o rozszerzaniu diety po 4 miesiącu podjęłam po rozmowie z pediatrą ze względu na dosyć słabe przyrosty wagi (w dolnej granicy normy). Sama na pewno nie zdecydowałabym o rozszerzeniu diety, więc Tobie też radzę porozmawiać o tym z lekarzem, który zna maluszka i na bieżąco śledzi Jego rozwój. Na Twoim miejscu karmiłabym wyłącznie piersią przez 6 miesięcy (ja bardzo żałuję, że mi się to nie udaje), a sugestie mamy i teściowej po prostu ignoruj.

2016-07-13 13:06

Najlepiej zaytac pediatre kiedy mozna zaczac roszerzac diete u wczesniaka.

2016-07-13 11:11

Byl juz podobny watek ale nik tam mi nie odpowiada ???nie ma tu mam wczesniakow?

2016-07-07 11:12

Dzieki magiczny pazur napewne zajrze.

2016-07-06 22:29

Najważniejsze dla prawidłowego rozwoju niemowlaka jest karmienie piersią i myślę że pół roku wyłącznego karmienia piersią w przypadku wczesniaka jest najlepszym rozwiązaniem a jeżeli zauważy Pani ze dziecko zaczyna interesować się jedzeniem i jest gotowe na nowe produkty może Pani zaproponować mu "chwilę "przed ukończeniem pół roczku warzywka.Ja zaczynalam rozszerzać dietę od ziemniaczka zmieszanego z moim mlekiem. Pani jest mamą i zna Pani swoje dziecko najlepiej.