Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

6 letni niejadek

Data utworzenia : 2016-05-03 10:08 | Ostatni komentarz 2017-12-21 08:18

A.Cygert

2250 Odsłony
10 Komentarze

Mam problem z synkiem który w lipcu będzie mieć 6 lat. Jest on ogromnym niejadkiem bo to co je to tylko chleb z notellą i pije mleko nie chce jeść żadnych warzyw i owoców może macie jakieś rady jak go nakłonić do jedzenia bo mi już brak sił

2016-05-03 20:23

Jest dużo wątków na ten temat :) Może zacznij od artykułu: http://lovi.pl/pl/dieta/238 a tu z forum: http://lovi.pl/pl/forum/7/37/1

2016-05-03 12:02

A,Cygert nie bez powodów mówi się że dziecka trzeba nauczyć smaków i unikać właśnie tych słodkich typu Nutella czy czekolada ponieważ maluch bardzo szybko przyzwyczaja się do tego co mu smakuje ale nie koniecznie jest dla niego zdrowe. Powiem Ci że kilka lat temu przez okres 2 miesięcy pomagałam w opiece kuzynce która miała maleńkie -13 miesięczne dziecko. Byłam pod ogromnym wrażeniem apetytu Kubusia który aż piszczał na widok jabłka czy innego owocu i czasami nie mógł się doczekać aż obiorę czy zetrę owoc ale kiedy kilka lat później okazało się że Kuba nie chce jeść niczego poza pizzą, rosołem bez mięsa ( koniecznie przecedzonym aby nic w nim nie pływało) itd pomyślałam - dlaczego tak się stało - otóż dlatego że mama w pewnym momencie uległa i dawała dziecku jeść tylko to na co dziecko miało ochotę. Może zabrzmi to drastycznie ale ja bym nie dała dziecku żadnej nutelli choćby mi płakał i krzyczał , musisz być konsekwentna i podawać dziecku wartościowe zdrowe jedzenie. Jeżeli nie zje - trudno, zgłodnieje zje to co mu podasz. Uważam też że 6 letnie dziecko jest już na tyle duże że powinno zrozumieć argumenty że jedzenie nutelli jest niezdrowe, że nie tylko może mieć problemy z próchnicą ale też np anemię czy inne choroby spowodowane złym odżywianiem. Dla jego dobra musisz postępować bardzo stanowczo w przeciwnym razie skutki takiego odżywiania będą tragiczne dla dziecka nie tylko teraz ale i w przyszłości. Zrób mu na śniadanie kromkę chleba z masłem i wędliną czy jakąś pastą , twarożkiem nie zje trudno nie dawaj niczego innego. Fajną nauką gotowania, przygotowywania posiłków jest wspólne przygotowanie potraw , możesz zaproponować dziecku żeby pomógł przygotować Ci sałatkę owocową- wspólnie dodawajcie owoce, możesz mu dać plastikowy nóź aby uczył się kroić a przy okazji zachęcaj dziecko do jedzenia tego co samodzielnie zrobił. W internecie możesz znaleźć fajne pomysły jak z owoców czy warzyw wyczarować prawdziwe cuda które zachęcą dziecko do tego aby skosztowało zdrowych smakołyków. Pamiętam też ze kiedyś kuzyn miał śliczny zestaw miseczkę i talerzyk na dnie których były jego ulubione smerfy i zawsze podczas jedzenia nie mógł się doczekać kiedy je zobaczy więc miał motywację aby zjeść wszystko co było na talerzyku :) Podsyłam Ci propozycję podania kolorowych kanapek czy innych dań które zapewne zachęcą lub przynajmniej zaciekawią dziecko a myślę że z czasem przekona się do zdrowego kolorowego jedzenia :)