Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Nocne karmienie roczniaka

Data utworzenia : 2016-04-13 22:51 | Ostatni komentarz 2016-07-21 06:49

JustaMama

3931 Odsłony
43 Komentarze

Drogie mamy kiedy wasze dzieci przestały jeść w nocy i jak je oduczyłyscie? Mój synek skończył rok jest praktycznie od początku na mm. Po skończeniu 7miesięcy wyeliminowałam karmienie w nocy tak naprawdę bez większego problemu. Za to zaczęłam dokarmiac na śpiocha o 22.30-23ponieważ synek wcześniej chodzi spać i przerwa wydawała mi się za długa. Tak było do teraz. Synek skończył rok i wszyscy mi mówią że powinnam z tego późno wieczornego karmienia zrezygnować bo już jest za duży itd. Złożyło się tak że synek złapał rota wirusa i nie bardzo chciał pić to mleko więc postanowiłam go oduczyć. Stopniowo zmniejszająm porcje jak doszłam do 100synek wypijal i płacz ale dał się oszukać smoczkidm. Niestety po tyg budzi się w środku nocy głodny woda nie skutkuje gdy tylko poczuje że nie mleko wypluwa i płacze jeszcze głośniej. Histerid nocne trwają ponad godz potem śpi godz dwie i znów. Co mam robić wrócić do karmienia? Problem polega też na tym że po kąpieli przed samym spaniem nie zjada całej porcji mleka tylko tak 180zagęszczan je trochę kaszka. W dzień je regularne pełne dość duże posiłki. Nie wchodzi w grę wieczorem kaszka bo jak jest zmęczony nie chce jeść łyżeczka marudzi i płacze dodatkowo nie chce całkiem rezygnować z mleka a tylko wieczorem je pije. No i gdybym karmila w krzesełkt po kąpieli to synek się rozbudzg i nie będzie chciał spać bo nauczony jest kąpiel sypialnia lampka butelka bajka spanie. Jeśli już będzie starszy zakładam kolacje przed kąpielą a nie po. Mam nadzieję że coś doradzicie

2016-04-14 09:32

Dokładnie też tak słyszałam jak Justyna i w ten sposób córka mojej kuzynki nabawiła się próchnicy butelkowej, wszystkie żeby zrobiły się jej czarne. Ja akurat nie miałam problemu z moim starszym synkiem bo dość szybko przesypiał całe noce i nie budził się na nocne karmienie. Młodszy ma prawie 5 miesięcy i w nocy budzi się raz.

2016-04-14 06:54

Otóż zalecenia dietetyków i większości pediatrow mówią że do 1roku życia powinno się wyeliminować nocne karmienia. Mój pediatra również tak powiedział mimo że synek nadwagi nie ma. Już pomijać że cała rodzina i znajomi mówić że jest za duży żeby jeść w nocy ale ta opinia jest najmniej ważna. Książki i mądre głowy tłumacza to tym że dziecko ma już zęby i istnieje duże ryzyko pruchnicy oraz uważają że w tym wieku to nie jest głód a jedyne silne przyzwyczajenie.

2016-04-13 23:15

Justyno - przyznam się szczerze że pierwszy raz spotkałam się z pytaniem kiedy przestać karmić w nocy?. Ja nie słyszałam od nikogo ze swojego otoczenia pytania czy już przestałam karmić w nocy, pomimo iż synek ma już skończone 20 miesięcy i uważam że jeżeli dziecko jest głodne to należy mu dać mleko w nocy. Mój synek chodzi spać ok 20 czasami 21 i śpi do 5-6 rano ale bardzo często w nocy budzi się i płacze dlatego zawsze szybciutko robimy mleko i zjada ok 120 ml - czasami mniej. Nie wiem czy gdyby ktoś mi powiedział żebym już nie karmiła to zgodziłabym się z tym ponieważ czasami jest tak że w ciągu dnia mój synek ma tyle intensywnych zajęć że wieczorem po kąpaniu praktycznie zasypia w trakcie jedzenia lub zje trochę i śpi :) a po kilku godzinach odpoczynku domaga się jedzenia. Kilka lat temu mieszkałam koło rodziny które miało synka w wieku 3 lub 4 lat ( nie pamiętam dokładnie) i lekarz kazał ograniczyć jedzenie w nocy z uwagi na nadwagę dziecka - pamiętam jak przez dwie noce płakał i chodził po mieszkaniu krzycząc daj jeść, mama daj itd. Później nauczył się że w nocy dostaje tylko wodę do picia - ale to było zalecenie lekarza. Jestem bardzo ciekawa opinii innych mam na ten temat - ale ja osobiście daję i będę dawać jeść mleko w nocy jeżeli mój synek się tego domaga.