Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Co zrobic gdy dziecko karmione piersią nie chce jeść mleka modyfikowanego?

Data utworzenia : 2016-03-25 11:05 | Ostatni komentarz 2016-04-07 16:50

Martyna Szy

1683 Odsłony
9 Komentarze

Jestem mamą 9-miesięcznej córeczki, która dotychczas była karmiona piersią. Niedługo wracam do pracy i chciałam powoli odzwyczajać małą od piersi wprowadzając mleko modyfikowane. I tu zaczęły się schody - nie dość, że córka nie umie pić z butelki to jeszcze kompletnie nie akceptuje mleka modyfikowanego. Próbowałam różnych marek mleka i różnych sposobów karmienia ale to na nic. Jak tylko spróbuje to zamyka buzię i po karmieniu. W dodatku nie chce jeść również ŻADNYCH kaszek na bazie mm. Wszystko muszę jej przygotowywać na wodzie... A najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że gdy dawałam jej kilka razy spróbować odrobinę zwykłego krowiego mleka to baaardzo jej smakowało. Ale krowiego takim maluchom podobno nie wolno. Jak odstawić dziecko od piersi skoro za nic w świecie nie chce jeść mm?

2016-04-07 16:50

O takiej metodzie na przedłużającą się żółtaczkę słyszałam. Niestety ja miałam problem z odciągnięciem mleka, by móc przygotować tak mleko. Ostatecznie żółtaczka trwała u nas do końca 6 tygodnia życia synka. Koleżance nikt tak nie poradził, przez teściową i lekarza byli długo w szpitalu z tą przedłużającą się żółtaczką. Nic to nie dało, mimo naświetlań.

2016-04-03 09:17

Człowiek uczy się przez całe życie :)

2016-04-02 14:46

Karolina chodzi o podwyższoną bilirubinę tu masz artykuły na ten temat: http://mamdziecko.interia.pl/pierwsze-miesiace/news-czy-pokarm-nasila-zoltaczke,nId,619258 http://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/show.html?id=52302

2016-04-02 14:36

Tak tak traci właściwości ale tu chodzi o zabicie jakiegoś hormonu czy składnika mleka które może przeszkadzać dziecku w pozbyciu się żółtaczki. Kiedyś gdzieś o tym czytała, niestety nie potrafię teraz tego znaleźć;/

2016-03-29 11:47

No powiem Ci Bealia że trochę mnie zdziwiło gotowanie własnego mleka. Ono chyba powyżej 40 stopni traci swoje właściwości...

2016-03-27 10:57

A moze sprobuj jakiegos bardzej slodkiego w smaku mm. Naprzyklad Enfamil jest dobre w smaku takie lekko slodkawe. Moja corcia sie na nim wychowala bo tez innego nie chciala pic. pozatym skaczyly sie wszystkie problemy z brzuszkiem po tym mleczku. A powiem wam ze teraz karmie synka piersia i ze 2 razy odciagnelam mleko i mu przegotowalam bo tak mi polozna piradzila ze szybciej nam zoltaczka zejdzie i raz wypil z butli a potem juz nie chcial. Uspokajacza nie podaje ale chcialam zeby pil z pietsi przez kapurki bo mam strasznie obolale brodawki i malych nie mogl jednej zlapac bo byla wklesla to na poczatku bylo ok a teraz juz nie chce.

2016-03-26 14:58

Jestem w stanie odciągać ale nie wiem na jak długo takie rozwiązanie nam wystarczy bo moja praca wiąże się z wyjazdami i byłoby wygodniej gdyby przeszła już na modyfikowane. A z butelką to ona potrafiła pić z niej przez pierwsze 3 miesiące a potem jej się odwidziało. W tym samym czasie zrezygnowała również ze smoczka uspokajacza. Dzięki za podpowiedź - już się biorę za te artykuły :)

2016-03-25 20:45

A nie jesteś w stanie odciągać mleka? Może mleka roślinne? Tylko nie wiem czy można je podawać dziecku na dłuższą metę. ..