Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

ile posiłków w ciągu dnia powinno jeść 7 miesięczne dziecko

Data utworzenia : 2016-02-15 21:39 | Ostatni komentarz 2016-03-01 01:06

Karolina.K

2367 Odsłony
7 Komentarze

Jedzienie mojego dziecka przyprawia mnie o zawrót głowy. Od początku miałam z córką problemy. Od urodzenia nie budzi się w nocy na jedzenie. Powinnam się niby cieszyć ale ona jako 5 tygodniowe dziecko miała przerwy w jedzeniu nawet 8-9 godzin. Lekarz mówił,że dopóki prawidłowo przybiera na wadze to jej nie budzimy. Teraz ma 7 miesięcy i wciąż mi się wydaje, że je za mało... Albo że ja ją źle odżywiam. Jej jadłospis wygląda mniej więcej tak: 7-8 pierś 11-12 pierś 15-16 obiad (ok 250g) 19-20 pierś Czasami dochodzi nam jeszcze jedno karmienie piersią lub odciągnięte mleko z kaszką. Do tego wypija ok 120-150g soku warzywnego. Mam wątpliwości czy jej dieta jest odpowiednia... Mamy pomożcie :)

2016-03-01 01:06

magiczny a od kiedy chrupki kukurydziane dawałaś?

2016-02-29 22:21

tez myślę 5-6 posiłków jest okej. Moj synek w tym wieku wcinał 3 razy dziennie mleko, i na zmianę raz kaszkę, raz obiadek, raz deserek, raz jakieś chrupki kukurydziane. wychodziło wtedy 5-6 posiłków dziennie + picie :)

2016-02-27 23:00

W teorii powinno być 5-6 posiłków z czego 3-4 mleczne więc myślę że dieta Twojego dziecka jest prawidłowa...

2016-02-16 22:01

Z moją córką mam cyrki z jedzeniem. Zaczęłam od warzyw które pięknie jadła na początku. Potem wprowadziłam też owoce jako deser. I były to tak jakby dwa dania. Niestety gdy zaczęły jej wychodzić zęby odmówiła jedzenia z łyżeczki. Po jakimś czasie udało się nam powrócić do owoców. Niestety z warzywami i mięskiem mamy dalej problem. Znalazłam sposób na to aby jadła warzywa. Mieszam jej je z owocami. Abstrakcja ale grunt, że je. Wody nie chce w ogóle pić, od samego początku aż ją oczepuje gdy podaje jej ją do picia. Daje jej soki warzywne żeby jak najwięcej tych warzyw jadła... Dziękuję za stronę na fb. Chętnie z niej skorzystam

2016-02-16 15:44

Karolina.K a wprowadziłaś dziecku owoce jako pojedynczy element? Uważam, że dobrze karmisz córkę, nie koniecznie musisz dawać kaszki. Mój synek ma 9 miesięcy i do tej pory ich nie lubi. Sok warzywny/owocowy zamieniłabym na wodę, sporadycznie dawała sok. Lepiej wprowadzić owoc jako deserki/jogurty naturalne. Mogę ci polecić grupę na fcb gdzie znajdziesz dużo ciekawych wskazówek: https://www.facebook.com/groups/871657859549458/?ref=bookmarks Rozszerzanie diety niemowląt PO 6. miesiącu

2016-02-16 12:30

Próbowałam wcześniej ale nie je wtedy tak chętnie. Zazwyczaj idziemy na spacer koło 13-14 i po nim ma ładny apetyt. Kaszkę zje ale tylko z butelki. Z łyżeczki już niestety nie. Mam też w tym problem bo boje się, że będę mieć coraz mniej mleka w piersiach a nie wiem na jak długo powinno mi ono wystarczać...

2016-02-16 09:55

Moja córka również była karmiona piersią , jak dobrze pamiętam prócz obiadu w tym wieku jadła również kaszę , owoce , desery . Nie umiem dokładnie powiedzieć ile posiłków dziennie jadła . Na pewno obiadek pozwalam jej ok. 12 godziny i wtedy popoludni cos z pokarmow stałych jadła . Spróbuj podać obiad wcześniej. Nie martw się że dziecko jest glodne. Nic na siłę po malu zachecaj córkę do promowania nowych potraw.